Адвокати осъдиха колега в Русе за неплатени глоби

Русенски адвокати осъдиха колега да плати 2130 лв. глоби на колегията им след нейни решения от 5 г. насам. Районният съд в крайдунавския град призна, че З.Д.П. дължи сумата, за която има издадена заповед за незабавно изпълнение от частен съдебен изпълнител. Решението може да се обжалва пред окръжния съд.

В иска си Авокатската колегия посочва, че първата глоба от 240 лв. е наложена на защитника по дисциплинарно дело още през 2009 г. и се равнява на една минимална работна заплата /МРЗ/. Две години по-късно З.Д.П. е глобен с 1890 лв. или 7 МРЗ. Той е санкциониран за "системна небрежност или очевидно невежество при изпълнение на професионалните задължения" и за "уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала" по чл. 132 и 133 от Етичния кодекс на адвоката.

Решенията са потвърдени от Висшия дисциплинарен съд при ВАС. Адвокатът обаче не плаща за наказанията си и казусът стига до частно гражданско дело и изпълнителен лист. Общата глоба от 2130 лв. с лихвите съответства на 8 минимални заплати. З.Д.П. оспорва предявения иск като недопустим заради "изтекла погасителна давност" и настоява съдът да го отхвърли, но магистратите отхвърлят съображенията му.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони