Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъж, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Борисов към Орбан: Предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници

Русенско екоселище търси инвеститор в Улм

Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии на територията на ИЗС „Образцов Чифлик” край Русе търси инвеститор. Областният управител Стефко Бурджиев представи идейния проект на четвъртия годишен форум на европейската стратегия за дунавски регион в германския град Улм.

Преди 2 г. съвместната разработка на областната управа, общината и Русенския университет заинтересува френските компании GDF Suez, Veolia и Schneider Electric.
Разработката предвижда строителство на модули върху 200 дка площ. Единият е за производство на “зелена” енергия от ветрогенератори и фотоволтаици. Енергийната ефективност ще се проучва и създава в лаборатории и полигони на Русенския университет. Жилищните и конгресните сгради ще се строят по модерни екотехнологии, за да консумират малко енергия. Освен за научноизследователска дейност, ще се създадат бази за пречистване на отпадните води и сертифициране на биопродукти, за спорт, туризъм и развлечения.

Русе може да стане групов лидер в сферата на енергийната ефективност, ако се изгради мрежа екоселища по поречието на Дунава, смятат експерти в бранша. Т.нар. средномащабни проекти ще се финансират с по 25 млн.евро от еврофондове.

Предварителни разчети сочат, че ако участват и други крайдунавски страни, очакваната инвестиция е 2-3 млрд. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.