Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Плевнелиев: Кой плати хакерските атаки към сайта на ЦИК?

Кой плати хакерските атаки към сайта на ЦИК, кой има интерес да компрометира електронното гласуване? Кой даде указания да не се дават бюлетини, това е нов “Костинброд”. Тези неща трябва да се проверят. Референдумът е безспорен успех. Неуредиците в нощта на изборите и последващите дни показаха колко ще облекчим процеса, ако дадем възможност на българите да гласуват електронно. Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своите отговорни решения. Надявам се те да уважат гласа на 1,8 млн. българи. Президентът допълни, че е сезирал службите заради изборите.

Не очаквам в парламента да се губи излишно време. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.

Държавният глава предупреди, че ако сега управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка. Гражданите днес искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата. Не може да има друг прочит на проведения референдум, категоричен бе президентът.

Участвалите в референдума показаха, че в демократичните общества правилната позиция е да кажеш какво мислиш, а не задкулисието, продължи държавният глава и заяви, че това е бил общонароден референдум. Българите гласуваха масово в неделя, те показаха, че гражданското общество не просто го има, а е и изпреварило тези, които не толкова заслужено се обявяват за част от политическия елит, заяви Плевнелиев. Българите не ги спря нито почти пълното информационното затъмнение по темата, нито липсата на дискусии, посочи президентът.

Близо 40% от българските граждани, имащи право на глас, гласуваха на референдума. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.

„Политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава. Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата”, заяви Плевнелиев.

Той благодари на всички, които взеха участие във всенародното допитване. „Те заслужават благодарност, защото не се подведоха под открития бойкот на някои политически партии. Правилната позиция е да кажеш какво мислиш. Това беше общонароден референдум по основни изборни правила на гласоподавателите. Българите гласуваха масово на референдума в неделя. Показаха, че българското общество не просто го има, но е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от българските граждани упражниха правото си на глас. Над 2,7 млн. българи гласуваха и не ги спря нито почти пълното информационно затъмнение, нито явното нежелание на част от политическите партии да чуят какво мисли народът”, допълни Плевнелиев. По думите му, избори ще има и занапред.

„Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чуди. Няколко мита бяха категорично опровергани. На първо място е митът, че обществото ни няма опит – това просто не е така. Хората сами искаха информация, сами събираха аргументи, спореха и гласуваха. Това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политическите пристрастия”, посочи Плевнелиев. Той уточни, че над 1,8 млн. са пожелали електронното гласуване и могат да се намерят хора симпатизанти на всички политически партии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете