"Опера Бастий" в Париж очаква пианиста Ники Димитров

"Опера Бастий" в Париж очаква 14-годишния пианист Николай Димитров, съобщиха от Националното училище по изкуствата в Русе. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е поканен да свири като лауреат на поредното издание на Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso". Той ще излезе на сцената в навечерието на Коледа, на 18 декември.

Ники е сред малцината музиканти в цял свят, които имат награди и от трите издания на конкурса. Това му дава правото да гастролира в три от най-големите зали в света - "Роял Албърт Хол" в Лондон, "Музикферайн" във Виена и сега в "Опера Бастий" в Париж.
Във френското издание на конкурса ще участва и 14-годишният Николай Маринов от Пловдивското музикално училище. Двамата млади пианисти ще представят българската клавирна школа заедно с лауреати на конкурса от над 20 страни от цял свят.

В края на м.г. Ники Димитров предизвика фурор на сцената на "Карнеги хол" в Ню Йорк. Там той свири два пъти в една вечер - индивидуално и като дуо с Йоана Делимаркова. Отвъд океана русенчето изнесе и концерт с партньорката си в българското консулство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура