Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Бизнесът е против повече разходи за чиновници

Работодателските организации разкритикуваха очакванията за икономическия ръст и твърде високите разходи за отбрана и сигурност в бюджет 2016. На заседание на съвета за тристранно сътрудничество вчера бизнесът се обяви и против готвената актуализация на бюджет 2015, с която се осигуряват допълнителни разходи за министерства и държавни агенции.

Икономиката на България ще нарасне догодина с 1,3-1,5%, а не, както е заложено в бюджета – с 2,1 на сто, прогнозира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Финансовото министерство не отчитало влиянието на забавянето на китайската икономика, кризата в Гърция и санкциите на ЕС срещу Русия. Негативен ефект ще окажат още увеличението на цената на тока за бизнеса, повишението на минималната заплата и на минималните осигурителни прагове, каза Велев.

Работодателите не одобряват и увеличените разходи за отбрана и сигурност в бюджет 2016. „Особено разходите за въоръжаване, които са за сметка и на нов дълг. За сметка на това образованието и науката са недофинансирани сектори“, коментира Велев. Според Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България инвестиционните разходи за отбрана остават недостатъчни, но прекалено много средства се отпускат за издръжка на персонала в силовите ведомства. Колчев обяви още, че КРИБ не подкрепя предложената актуализация на бюджета за тази година. „Има увеличение на разходите за издръжка на персонал, без да виждаме подобряване на качеството на услугите“, каза той.

В отговор финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда, че следващата година ще е по-добра за реформи. „Ако се мести гробище, не можеш да разчиташ на помощ отвътре“, каза той.

Горанов обясни още, че планираните приходи от концесията на летище София в размер на 600 млн. лв. ще отидат за покриване на задължения на БДЖ и за инвестиционни проекти на Национална компания „Жп инфраструктура“. Част от планираните капиталови разходи догодина пък ще отидат за отсечки от магистрала „Хемус“.

Междувременно при обсъждането на бюджета на общественото осигуряване социалният министър Ивайло Калфин обяви, че догодина ще предложи работодателите и синдикатите да договарят размера на минималната работна заплата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете