Бизнесът е против повече разходи за чиновници

Работодателските организации разкритикуваха очакванията за икономическия ръст и твърде високите разходи за отбрана и сигурност в бюджет 2016. На заседание на съвета за тристранно сътрудничество вчера бизнесът се обяви и против готвената актуализация на бюджет 2015, с която се осигуряват допълнителни разходи за министерства и държавни агенции.

Икономиката на България ще нарасне догодина с 1,3-1,5%, а не, както е заложено в бюджета - с 2,1 на сто, прогнозира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Финансовото министерство не отчитало влиянието на забавянето на китайската икономика, кризата в Гърция и санкциите на ЕС срещу Русия. Негативен ефект ще окажат още увеличението на цената на тока за бизнеса, повишението на минималната заплата и на минималните осигурителни прагове, каза Велев.

Работодателите не одобряват и увеличените разходи за отбрана и сигурност в бюджет 2016. „Особено разходите за въоръжаване, които са за сметка и на нов дълг. За сметка на това образованието и науката са недофинансирани сектори“, коментира Велев. Според Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България инвестиционните разходи за отбрана остават недостатъчни, но прекалено много средства се отпускат за издръжка на персонала в силовите ведомства. Колчев обяви още, че КРИБ не подкрепя предложената актуализация на бюджета за тази година. „Има увеличение на разходите за издръжка на персонал, без да виждаме подобряване на качеството на услугите“, каза той.

В отговор финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда, че следващата година ще е по-добра за реформи. „Ако се мести гробище, не можеш да разчиташ на помощ отвътре“, каза той.

Горанов обясни още, че планираните приходи от концесията на летище София в размер на 600 млн. лв. ще отидат за покриване на задължения на БДЖ и за инвестиционни проекти на Национална компания „Жп инфраструктура“. Част от планираните капиталови разходи догодина пък ще отидат за отсечки от магистрала „Хемус“.

Междувременно при обсъждането на бюджета на общественото осигуряване социалният министър Ивайло Калфин обяви, че догодина ще предложи работодателите и синдикатите да договарят размера на минималната работна заплата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес