„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Миков: Президентът се вълнува от собствения си проект, а не от местните избори

Народът показа на Плевнелиев, че не иска да е параван за отговорността на депутатите – 4,6 млн. души не подкрепиха референдума

„Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи”. Това заяви във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод изказванията на държавния глава относно изборния процес у нас. Президентът нарича явните нарушения „неуредици” и смята, че те биха изчезнали с въвеждането на електронно гласуване.

Миков насочва вниманието към твърденията, че сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не са работели заради хакерски атаки, споделени и от Плевнелиев, който сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. „А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена „Армеец“? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?”, пита лидерът на левицата.

„Обществото било узряло за референдума, защото за него гласували 1,8 млн. души… Обществото, драги ми г-н президент, е наистина узряло и много се радвам на мъдростта на българите. Защото 4,6 милиона не подкрепиха Вашето предложение, а върнаха нещата там, където те трябваше да се решат още в началото – в Народното събрание”, категоричен е председателят на БСП. По думите му липсата на достатъчно легитимност на референдума еднозначно показва, че народът е отказал да служи като параван за отговорността за подобно решение, която ще се носи от народните представители.

Пълният текст на коментара:

Приятели,

Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Както всяко негово изказване, и това ме порази със своята задълбоченост.

Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи.

Имало хакерски атаки, затова сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не работели. Може би е така. Едва ли причината за нефункционалността им е пренатовареност поради интереса на хората към това какво се случва на тези избори и липса на капацитет на тези сървъри.

Президентът сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена „Армеец“? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?

Нищо, че не е реагирал. Президентът все пак явно е видял какво се случва, защото твърди, че „неуредиците“ щели да изчезнат, ако дадем възможност за електронно гласуване. Човек може да нарече това „неуредици“, само ако е скъсал връзка с реалността. За мен подобна подигравка със законността и правата и на българските граждани е доста повече от „неуредица“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.