Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Миков: Президентът се вълнува от собствения си проект, а не от местните избори

Народът показа на Плевнелиев, че не иска да е параван за отговорността на депутатите – 4,6 млн. души не подкрепиха референдума

„Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи”. Това заяви във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод изказванията на държавния глава относно изборния процес у нас. Президентът нарича явните нарушения „неуредици” и смята, че те биха изчезнали с въвеждането на електронно гласуване.

Миков насочва вниманието към твърденията, че сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не са работели заради хакерски атаки, споделени и от Плевнелиев, който сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. „А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена „Армеец“? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?”, пита лидерът на левицата.

„Обществото било узряло за референдума, защото за него гласували 1,8 млн. души… Обществото, драги ми г-н президент, е наистина узряло и много се радвам на мъдростта на българите. Защото 4,6 милиона не подкрепиха Вашето предложение, а върнаха нещата там, където те трябваше да се решат още в началото – в Народното събрание”, категоричен е председателят на БСП. По думите му липсата на достатъчно легитимност на референдума еднозначно показва, че народът е отказал да служи като параван за отговорността за подобно решение, която ще се носи от народните представители.

Пълният текст на коментара:

Приятели,

Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Както всяко негово изказване, и това ме порази със своята задълбоченост.

Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи.

Имало хакерски атаки, затова сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не работели. Може би е така. Едва ли причината за нефункционалността им е пренатовареност поради интереса на хората към това какво се случва на тези избори и липса на капацитет на тези сървъри.

Президентът сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена „Армеец“? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?

Нищо, че не е реагирал. Президентът все пак явно е видял какво се случва, защото твърди, че „неуредиците“ щели да изчезнат, ако дадем възможност за електронно гласуване. Човек може да нарече това „неуредици“, само ако е скъсал връзка с реалността. За мен подобна подигравка със законността и правата и на българските граждани е доста повече от „неуредица“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.