Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

5,8 милиона българи живеят в бедност

Над 5,8 млн. българи преживяват всеки месец без необходимите средства за нормална издръжка – 560,81 лева. Това сочи анализ на потребителските цени и издръжката на живот през третото тримесечие на годината, изготвен от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Данните показват, че 2,3 млн. души живеят в крайна бедност, с доход от 295,41 лева месечно. Доходите на останалите над 3,5 млн. българи лавират между крайната бедност и нужните за нормален живот 560,81 лева.

През третото тримесечие на годината издръжката на живот е поевтиняла с 1,25 лева на човек спрямо второто, сочат още данните на института. За четиричленно семейство са били нужни 2243 лева за нормално изкарване на месеца без големи лишения срещу 2248 лв. през второто тримесечие. На годишна база нивата на издръжката запазват стойностите си.

Синдикалистите обвързват символичното поевтиняване на издръжката на живота с продължителната дефлация, спада на цените на петрола, топлоенергията и поевтинелите заради руското ембарго селскостопански продукти.

Средната работна заплата расте на годишна база със 7,7%, или 63 лева за първото полугодие, достигайки 879 лева. В 10 икономически дейности обаче тенденциите са негативни. При добива на газ, нефт и метални руди, както и при производството на тютюневи изделия, основни метали и др. спадат не само заплатите, но и броя на наетите служители. И въпреки повишената заетост в сравнение с годините преди кризата през 2008 г. наетите в страната са с 230 хил. по-малко.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.