5,8 милиона българи живеят в бедност

Над 5,8 млн. българи преживяват всеки месец без необходимите средства за нормална издръжка - 560,81 лева. Това сочи анализ на потребителските цени и издръжката на живот през третото тримесечие на годината, изготвен от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Данните показват, че 2,3 млн. души живеят в крайна бедност, с доход от 295,41 лева месечно. Доходите на останалите над 3,5 млн. българи лавират между крайната бедност и нужните за нормален живот 560,81 лева.

През третото тримесечие на годината издръжката на живот е поевтиняла с 1,25 лева на човек спрямо второто, сочат още данните на института. За четиричленно семейство са били нужни 2243 лева за нормално изкарване на месеца без големи лишения срещу 2248 лв. през второто тримесечие. На годишна база нивата на издръжката запазват стойностите си.

Синдикалистите обвързват символичното поевтиняване на издръжката на живота с продължителната дефлация, спада на цените на петрола, топлоенергията и поевтинелите заради руското ембарго селскостопански продукти.

Средната работна заплата расте на годишна база със 7,7%, или 63 лева за първото полугодие, достигайки 879 лева. В 10 икономически дейности обаче тенденциите са негативни. При добива на газ, нефт и метални руди, както и при производството на тютюневи изделия, основни метали и др. спадат не само заплатите, но и броя на наетите служители. И въпреки повишената заетост в сравнение с годините преди кризата през 2008 г. наетите в страната са с 230 хил. по-малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика