На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Правителството одобри проекта за Бюджет 2016 (обзор)

Правителството одобри законопроекта за Бюджет 2016 г., той е реалистичен и добър на фона на сътресенията от 2014 г. Това заяви на брифинг след заседание на Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Кабинетът прие и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Горанов заяви, че няма пълно щастие в бюджета. Той допълни, че е оптимист, че бюджетът дава достатъчно възможности държавата да изпълнява основните си функции.

„За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният, който гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда”, коментира финансовият министър. По думите му, едно дясноцентристко правителство, каквото е сегашното, трябва да се стреми да намалява бюджетния дефицит заради бъдещите поколения. Той уточни, че една от основните цели в бюджета за следващата година е намаляване бюджетния дефицит. Финансовият министър допълни, че има достатъчно средства в бюджета за 2016 година за справяне с евентуална нова бежанска вълна. „Тук не говорим за апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци. При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия“, коментира той. За новия дълг от 5.3 млрд. лв., министър Горанов уточни, че това е максималният възможен лимит. „Тези 5.3 млрд. лв. включват в себе си бюджетния дефицит, погашения, приблизително равни на бюджетния дефицит за следващата година, тоест погашения и падежиране на стари дългове”, уточни министър Горанов. Той добави, че има и заделен буфер от ликвидност за определени неблагоприятни развития във финансовата система или икономиката за следващата година, предава Фокус.

По думите му, вероятно ще има много задълбочени дебати. „За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният, който отчита всички реалности и потребности, които ще има държавата през следващата година и най-важното гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда – свързани не само с икономическата, но и с глобалната сигурност като цяло“, обясни финансовият министър.

Владислав Горанов заяви, че е крайно време да бъде осъзнато, че ниският дълг не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.