3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Мексиканският президент отлага визитата си в САЩ заради напрегнат телефонен разговор с Тръмп

Макрон и Меркел ще разговарят с Путин за прекратяването на огъня в Сирия

Правителството одобри проекта за Бюджет 2016 (обзор)

Правителството одобри законопроекта за Бюджет 2016 г., той е реалистичен и добър на фона на сътресенията от 2014 г. Това заяви на брифинг след заседание на Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Кабинетът прие и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Горанов заяви, че няма пълно щастие в бюджета. Той допълни, че е оптимист, че бюджетът дава достатъчно възможности държавата да изпълнява основните си функции.

„За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният, който гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда”, коментира финансовият министър. По думите му, едно дясноцентристко правителство, каквото е сегашното, трябва да се стреми да намалява бюджетния дефицит заради бъдещите поколения. Той уточни, че една от основните цели в бюджета за следващата година е намаляване бюджетния дефицит. Финансовият министър допълни, че има достатъчно средства в бюджета за 2016 година за справяне с евентуална нова бежанска вълна. „Тук не говорим за апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци. При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия”, коментира той. За новия дълг от 5.3 млрд. лв., министър Горанов уточни, че това е максималният възможен лимит. „Тези 5.3 млрд. лв. включват в себе си бюджетния дефицит, погашения, приблизително равни на бюджетния дефицит за следващата година, тоест погашения и падежиране на стари дългове”, уточни министър Горанов. Той добави, че има и заделен буфер от ликвидност за определени неблагоприятни развития във финансовата система или икономиката за следващата година, предава Фокус.

По думите му, вероятно ще има много задълбочени дебати. „За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният, който отчита всички реалности и потребности, които ще има държавата през следващата година и най-важното гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда – свързани не само с икономическата, но и с глобалната сигурност като цяло”, обясни финансовият министър.

Владислав Горанов заяви, че е крайно време да бъде осъзнато, че ниският дълг не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.