Шахматист №2 в света Веско Топалов признава: Иска ми се да съм цар, но у дома съм пешка

Каква фигура е Веселин Топалов на шахматната дъска вкъщи и на какво се дължи успешният му сезон? Българският гросмайстор, който от утре ще бъде под номер две в света, разкрива тайната на успеха пред Ринг 24.

Веселин Топалов изживява своя ренесанс в шахмата. Българският гросмайстор ще бъде номер две в световната ранглиста на ФИДЕ от 1-ви ноември, като изостава единствено от световния шампион Магнус Карлсен. На фона на този успех българинът шокира шахматния свят с изказването, че не се занимава сериозно с шахмат, а приоритет е семейството му – съпругата Кристина и дъщеричката Лаура.

Топалов разкри, че той и съпругата му крият шахматните дъски от дъщеря им Лаура, а двегодишното момиченце е тази, която командва вкъщи. „Иска ми се да съм цар, но у дома съм пешка”, с усмивка признава най-добрият ни шахматист.

Човекът, който най-добре познава Веселин Топалов е неговият дългогодишен мениджър, треньор и добър приятел Силвио Данаилов. В неговите очи Топалов е помъдрял, по-зрял и спокоен.

Веселин Топалов е постигнал всичко в кариерата си - победи във всички големи турнири, световна титла при мъжете и трайно място в елита на шахмата. Според Силвио Данаилов обаче гросмайсторът е не е загубил амбицията да бъде номер едно.

Топалов е лидер във временното класиране на елитната шахматна верига Гранд Чес Тур и победа в Лондон в края на годината на практика ще го превърне в най-добрия шахматист в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт