Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Кобрата: Ще изляза на българска песен срещу Джошуа

Мартеници – късмети, изскачат от орехи

Алисия: Имам мъж до себе си, но не е популярен

Взрив от хепатит в Сунгурларе миналия декември, болните намаляват Общината няма пари за ваксини

Шумен почита актьора и театрален шеф Илия Раев

Чужди компании финансират с 948 млн. лв. дъщерни предприятия В същото време други продават бизнеса си в страната и изтеглят капиталите си

Наши сънародници в Украйна вдигат копие на Голямата базилика в Плиска

Доброволците са се подписали на тухлите, които слагат в темелите

Копие на Голямата базилика в Плиска градят бесарабските българи от град Арциз в Украйна. Над 500 души вчера работиха доброволно, за да се завърши църковният комплекс, разказа Максим Димитров от Конгреса на българите в Украйна специално пред „Труд”. Хората изкупуват стари полуразрушени сгради и ползват материалите от тях за новия строеж.

Арциз е вторият по-важност център на нашите сънародници в Украйна. Храмът се строи от четири години по идея на отец Генадий. Той се прави на мястото на стара детска градина. Идеята на нашенците е новият проект е да е точно копие на Симеоновата Базилика у нас, за да могат да „пренесат на своя земя част от българската култура и история”. Целият комплекс е наречен на името чудодейната икона „Всех скорбящих радост”, която се намира в Москва. В него освен църквата ще има място за събирания на българите за празници, сиропиталище за стотина деца и спортен комплекс с фитнес за младите, разказа още Димитров.

Доброволците се подписаха на тухли, които ще бъдат вградени в темелите на сградата. В нашия край няма подобна забележителност и очакваме българският храм да се превърне освен в духовна и в туристическа забележителност на Одеския регион, надяват се нашите сънародници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.