Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в Eвропа

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Наши сънародници в Украйна вдигат копие на Голямата базилика в Плиска

Доброволците са се подписали на тухлите, които слагат в темелите

Копие на Голямата базилика в Плиска градят бесарабските българи от град Арциз в Украйна. Над 500 души вчера работиха доброволно, за да се завърши църковният комплекс, разказа Максим Димитров от Конгреса на българите в Украйна специално пред „Труд”. Хората изкупуват стари полуразрушени сгради и ползват материалите от тях за новия строеж.

Арциз е вторият по-важност център на нашите сънародници в Украйна. Храмът се строи от четири години по идея на отец Генадий. Той се прави на мястото на стара детска градина. Идеята на нашенците е новият проект е да е точно копие на Симеоновата Базилика у нас, за да могат да „пренесат на своя земя част от българската култура и история”. Целият комплекс е наречен на името чудодейната икона „Всех скорбящих радост”, която се намира в Москва. В него освен църквата ще има място за събирания на българите за празници, сиропиталище за стотина деца и спортен комплекс с фитнес за младите, разказа още Димитров.

Доброволците се подписаха на тухли, които ще бъдат вградени в темелите на сградата. В нашия край няма подобна забележителност и очакваме българският храм да се превърне освен в духовна и в туристическа забележителност на Одеския регион, надяват се нашите сънародници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете