Полицията пак мина на дарения

Вътрешното министерство отново се върна към даренията. От края на февруари до края на септември т.г. МВР е получило горива, техника и др. консумативи на стойност 2 583 708 лева. Това сочи последният отчет, който е публикуван на интернет страницата на министерство. Преди това за последно МВР е получавало дарения в края на 2013 г. През 2014 г. ексвътрешният министър Цветлин Йовчев забрани изцяло даренията.

След скандалите около приети пари и бензин от криминално проявени лица пари, бе решено държавни фирми и общините да могат да спонсорират ведомството.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за закупуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Единствено държавните „Мини Марица Изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица Изток 2“ са дали на МВР-Стара Загора пари на два пъти – 12 000 лв. и 32 000 лв. Прави впечатление, че спонсори на полицията са по-малките общини. Най-голямото дарение е от Департамента по енергетика на САЩ, който дава техника за откриване на радиация за 1 497 034 лв.

Преди време „Труд“ разкри схема, по която се избягваше забраната за получаване на дарения от частни лица. Частниците даряваха общините, а кметовете връчваха полученото на местната полиция.

Вътрешното ведомство, което изпитва материални затруднения, е решило да отдаде под наем стадион „Раковски“ в София. От обявата става ясно единствено, че до 8 ноември ще бъдат приемани оферти. Не е посочен нито срокът за отдаване на игрището и лекоатлетическата писта, нито е заложена някаква прогнозна стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини