Потвърдиха затвор за смърт след цигарен спор

Апелативният съд във Варна е потвърдил ефективната присъда от 3 г. и два месеца лишаване от свобода за Биртан Исмаил /29г./ от шуменското село Хитрино. След спор за цигари той причини смъртта на Алейдин О. /52г./.

За деянието по непредпазливост окръжният съд в Шумен наказа Биртан с решетки още през месец юни, но той обжалвал с искане за условна присъда. Магистратите не са го уважили, отчитат, че подсъдимия не е целял смърт, но е трябвало да предвиди, че може да се стигне до летална развръзка.

Случаят от типа "играчка плачка" се разиграл в нощта срещу 3 май м.г. и дори приличал на естествена смърт. Алейдин бил открит на пейка пред сградата на община Хитрино, завит с якето си. Оглед и аутопсия установили черепни травми и историята с много свидетели започнала да се разплита, а притиснат от фактите Биртан признал. Всичко започнало от веселба в местно заведение. Айледин два пъти ходил да иска цигари от компанията на Биртан и два пъти получавал, но на третия път младият мъж се ядосал, ударил го в лицето и жертвата паднала на пода. Когато към полунощ си тръгвали, Биртан пак фраснал Айлейдин, който паднал на асфалта. Подсъдимият дори забранил на свидетели да го вдигат и да го возят до село Тимарево, където живеел. Добри хора все пак вдигнали бития, настанили го на пейка и го завили за сън. Никой не подозирал, че Алейдин имал тежка скрита черепна фрактура и кръвоизлив, които се оказали фатални.

Решението на втората инстанция може да се обжалва и пред Върховен касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право