КЕВР реши да запази цената на тока за битовите потребители

КЕВР реши да запази цената на електроенергията за битовите потребители, за да гарантира, че при евентуално поскъпване на природния газ, те няма да бъдат подложени на риска цените на електроенергията да бъдат повишени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на брифинг във връзка с Решението на Комисията за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 1.11.2015 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Иванов уточни, че за регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2,5%. „Цената, която заплащат битовите потребители, е фиксирана и с това решение тя не подлежи на промяна. Още преди три месеца, когато взехме нашето регулаторно решение, влязло в сила от 1 август, изрично заявихме, че винаги, когато има съществено изменение на някой ценообразуващ елемент, каквато е цената на първичния енергиен ресурс – природният газ, ние ще го отразим, за да не бъдат по-никакъв начин ощетявани българският бизнес и потребителите на свободен пазар.

Така показваме, че всеки наличен ресурс ще доведе до съответната промяна на цената на електрическата енергия“, отбеляза Иванов. „За съжаление в рамките на изминалите три месеца намалението на цената на природния газ е единственият съществен ресурс, който ни позволи да сторим това“, допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини