Местан: Загубихме някои традиционни за нас общини, но ДПС е трета политическа сила

Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015 г., съобщи „Фокус” .

"Ние ще извлечем уроци от загубените общини и това е нашата сила. През 1996 загубихме три общини в област Кърджали. От тогава насам, след прецизен анализ на причините, никой не поставя под съмнение доминацията на ПП ДПС", посочи Местан.

"Нашата сила е в това, че можем да изричаме неуспехите. Силни сме, защото умеем да четем знаците, които ни дава избирателят, а той е взискателен и наказва всяка една наша грешка", коментира още той.

По думите му, ПП ДПС няма да отстъпи от идеята си да върне политиката в морални-идейните си устои.

"Никак не е случаен фактът, че въпреки много журналистически разследвания, ДПС не е участник в скечовете и Вие знаете причината за това. Ще завършва с това, че на балотаж имахме един единствен сблъсък с Реформаторския блок - Главеница. ДПС си върна Главеница от реформаторите. Нямам съмнение, че на следващите избори примерът ще бъде последван от Гърмен, Исперих и Дулово", коментира още Местан.

Когато отчитат резултатите си, лидерите от другите партии да бъдат достатъчно доблестни и да разграничават вота от партийните листи от този на разнообразните коалиции. ПП ДПС е трета политическа сила, каза още лидерът на партията.

"Аз предлагам да се спрем на 4 безспорни критерия, по които се оценява представянето на една или друга политическа сила. Никой няма да оспори, че критерий на критериите е броят получена и гласове. Вторият критерий е броят спечелилите кметове на общини. Защо поставям акцент? Ако се има предвид широките коалиции, с които са избрани кметовете, стигнахме до трагикомични ситуации, които ще коментирам малко по-късно", посочи Местан.

По думите му, трети безспорен критерий е броят общински съветници, отново реализирани със съответната партийна листа. "Четвъртият критерий е броят кметове на кметства. Трите елемента на местната власт са кметът, броят общинските съветници и броят на кметовете на кметства", коментира Местан. Той посочи, че по официална информация на ЦИК броят на действителните бюлетини е 2 833 000, а от тях ДПС е получило 267 000 гласа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини