ГЕРБ завладя червените крепости в Търговище и Разград

ГЕРБ завладя и червените крепости в Търговище и Разград и за първи път през демокрацията наложи десни кметове в областните центрове в Лудогорието, като лансира депутати за градоначалническите постове.

Убедителна победа с 69,18% спечели д-р Дарин Димитров на балотажа за общински кмет в Търговище. Депутатът от ГЕРБ привлече гласовете на 17 028 от избирателите на втория тур.

За претендента на ДПС Емине Якубова гласуваха 30,82%. Така зам.-кметът в общинската администрация взе 7 586 гласа.

В избора на кмет се включиха 25 139 жители на общината. Недействителните бюлетини са 525. Активността на балотажа беше 47,3%.

Новият кмет на Търговище е гинеколог. Два пъти печели парламентарни избори в Търговище за ГЕРБ. Към момента не е ясно кой ще влезе на негово място в Народното събрание. Очакванията на гражданите са това да е д-р Венка Стоянова, която е областен лидер на ГЕРБ.

В Разград, противно на местните прогнози, депутатът от ГЕРБ д-р Валентин Василев спечели с 57,82%. Това прави 9 330 гласа. Считаният за фаворит градоначалник Денчо Бояджив, който управлява 3 мандата, взе 42,18%. За независимия кандидат, подкрепен от БСП, са гласували 6 805 човека. Активността в общината беше около 35,6%.

В Разград има жалба срещу обявеното решение за съветници от ГЕРБ, където имало разминаване в преференциите. Тя е пратена в Административния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини