На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Станишев от бежански лагер: Никакви репортажи не могат да заменят личните впечатления

“Срещата с хора, които бягат от ужасите на войната, беше среща със суровата действителност. Всички сме дълбоко смутени. Видяхме с очите си лошите условия на живот, както и огромните трудности, пред които е изправен Ливан. Това е отрезвяващо – за стряскащите мащаби на кризата. Бедственото положение в съседните на Сирия страни не може да се сравни с Европа – нито по числа, нито по сила на въздействието. Спешно трябва да направим всичко по силите си, за да помогнем на онези, които са отворили сърцата и родината си за сирийските бежанци – техните съседи”, заяви Сергей Станишев при посещението си в Таляни – бежански лагер близо до границата със Сирия.

Той се запозна на място с обстановката и разговаря с бежанците. След посещението лидерът на ПЕС сподели, че никакви доклади и репортажи не могат да заменят личните впечатления. И допълни, че за него е било много важно да се срещне лично с хората, да чуе техните истории, да види лицата, които стоят зад цифрите на безмилостната статистика.

“ЕС трябва да играе основна роля в разрешаването на бежанската криза, в сътрудничество с арабските страни. Ние, социалистите, възприемаме тази отговорност изключително сериозно – нашето присъствие тук показва истинската ни ангажираност с проблемите на региона. Ще продължим да търсим хуманни, устойчиви решения на тази криза заедно с нашите партньори от арабския свят, ООН и неправителствените организации.

За начало, обещаните средства трябва възможно най-бързо да стигнат до онези приемащи и транзитни страни, които имат нужда от тях. Повече от всякога обаче трябва да насочим подкрепата си към осезаеми резултати в борбата с изначалните причини за конфликтите – изкореняване на бедността, стимулиране на икономиките, създаване на заетост, укрепване на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на устойчивото развитие”, каза в заключение Станишев.

Ден по-рано ПЕС бе домакин на конференция в Бейрут с участието на социалдемократи от Европа и представители на прогресивните партии от страните от Близкия Изток и Северна Африка. Срещата завърши с апел да се събере широка подкрепа в Европа за Ливан и останалите съседни на Сирия страни, които приемат най-много бежанци. Повече от милион сирийци са намерили убежище в Ливан от началото на конфликта. Повечето от тях живеят във временни импровизирани палаткови селища, в оскъдица и изключително лоши условия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.