Драматичният балотаж в Пловдив: Иван Тотев само с 1416 гласа повече от Славчо Атанасов (обзор)

ГЕРБ устиска Пловдив след рядко драматичен балотаж, в който досегашният кмет Иван Тотев успя да събере с 1416 гласа повече от Славчо Атанасов и да спечели с 50,73% (49 127 гласа) срещу 49,27% (47 711 гласа) на опонента си от Патриотичния фронт.

Местните избори във втория град у нас бяха абсолютно "дежа вю" на тези от 2011 г. Тогава битката за Пловдив пак се решаваше на балотаж между двамата, като след първия тур Тотев имаше солиден аванс от близо 15 000 гласа, който бе стопен седмица по-късно до 2368 гласа. Преди 4 години Славчо Атанасов събра 68 533 гласа срещу 70 871 на конкурента му.

Историята се повтаря и сега, а от местния щаб на Атанасов обмислят да искат касиране на изборите и ръчно преброяване на бюлетините от балотажа за кмет на община и за шестте районни кметства. Тежката дума ще има националното ръководство на Патриотичния фронт, а тя ще бъде обявена от съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов на брифинг във вторник в Народното събрание.

От екипа на Славчо Атанасов твърдят, че имат основателни и сериозни съмнения и аргументи за тези свои искания, след като в една от секциите в СОУ "Черноризец Храбър" в район "Тракия" заради "неволна грешка" в изнесените данни от протокола и констатирано несъответствие, равняващо се на...295 гласа. Това наложи ръчно преброяване на бюлетините, което доведе до промяна в обявените около 3 часа след полунощ от ОИК уж "окончателни резултати" в битката за кмет на община Пловдив и кмет на район "Тракия". Така преднината на Тотев от 1502 гласа бе стопена с още 86 гласа и 0,05%, а Костадин Димитров (ГЕРБ) остана районен кмет на "Тракия" с едва 93 гласа повече от Костадин Гаров (Патриотичния фронт) - 50,30% срещу 49,70%.

ГЕРБ спечели в още 3 районни кметства - "Северен", "Източен" и "Западен", битката с "патриотите", които триумфираха в "Южен", където в следващите 4 години ще управлява бившият главен секретар на община Пловдив Борислав Инчев. В 85-хилядния район "Централен" Георги Стаменов (ГЕРБ) събра с 283 гласа повече от сегашния кмет Георги Титюков (Кауза за Пловдив), който се завръща в Голяма община и ще е един от шестимата заместници на градоначалника Иван Тотев с ресор "Спорт, младежки дейности и социална политика".

Новият стар кмет Иван Тотев благодари на всички пловдивчани за подкрепата на втория тур на местните избори чрез социалната мрежа Фейсбук. "Заедно ще продължим да превръщаме Пловдив в един по-добър град. Прегръщам ви...и отивам да дремна малко, че не съм спал 4 дена", написа на стената си във Фейсбук Тотев. От щаба му не бързаха да гърмят с шампанско до 3 часа след полунощ, когато от ОИК обявиха официално, че ГЕРБ печели балотажа и Иван Тотев бе посрещнат с букети цветя и овации в палата 6 на Международния панаир. "Искаше ми се преднината ни да бъде доста по-голяма, очаквахме по-добри резултати, но все пак удържахме победа. Напрежението бе огромно, много неща предстои да се преосмислят. Нашите гласоподаватели решиха, че мачът е предрешен, макар че с ясни послания се опитахме да ги убедим, че не е така. Това, че имахме подкрепата на всички десни формации, не означаваше, че те вече са пуснали бюлетините в урната. Това трябваше гражданите на Пловдив да го направят", бяха първите думи на Иван Тотев след спечелването на втори мандат. "Тежко се води битка с най-мощната партия в България ГЕРБ", пък бе първият коментар на Славчо Атанасов. Той почти със сигурност ще предпочете да остане депутат в 43-ото Народно събрание вместо да се връща в Общинския съвет в Пловдив като водач на групата на Патриотичния фронт от 9 старейшини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини