Създателите на Skype разработиха робот, който да доставя бакалски стоки

Стартиращата компания Starship Technologies създаде робот за доставки на храна и други провизии, който се движи на колела по тротоарите, пише CNET, цитиран от "Фокус".

Базираната в естонската столица Талин компания, която представи машината си по време на конференцията Web Summit, се надява, че компактното превозно средство ще помага за доставката на бакалски стоки и пакети със среден размер „почти безплатно“. Това може да звучи твърде амбициозно, но всъщност наподобява концепцията, която донесе успех на Skype.

„Искаме да направим за местните доставки това, което Skype направи за телекомуникациите,“ казва изпълнителният директор и съосновател на Starship Ахти Хейнла. Той, както и бизнес партньорът му Янус Фрийс са и сред основателите на Skype.
При успех, захранваният с батерии робот на Starship би могъл да замести микробусите за доставка и да ускори развитието на електронната търговия, насочено към предлагане на незабавна доставка на поръчания продукт. Младата компания се надява, че търговците и спедиторите ще се заинтересуват от роботите й, но преди това предстои машините да бъдат изпитани в реални условия в рамките на тестова програма в партньорство с Гринуич във Великобритания. Свикналите с дъждовно време местни жители ще бъдат очаровани да научат, че роботите са водустойчиви и могат да се справят с всякакви климатични условия.

Машините на Starship са в състояние да транспортират товар, равняващ се на две пълни пазарски чанти на 30-минутно разстояние, като цената е между една десета до една петнадесета от цената на традиционната доставка. Роботите имат обхват 6.4 километра и се движат със скорост 6.5 километра в час, което е скоростта на бърз пешеходец. Потребителите могат да проследяват доставката онлайн и, когато пристигне, да отключат робота с мобилно приложение. Това е гаранция, че продуктите достигат до истинския си получател.

Коментари

Задължително поле