Мъж осъди съда и прокуратура за 3000 лева заради принудително лечение в психиатрия

Мъж осъди Районния съд в Горна Оряховица и Прокуратурата солидарно да му платят 3000 лева заради принудително лечение в психиатрия. Правораздавателните институции трябва да броят обезщетението за причинени неимуществени вреди на ищеца. Това е постановил Окръжният съд във Велико Търново.

Сагата е от 27 август 2014 г. Тогава срещу А.М. в Районния съд в Горна Оряховица било заведено производство за настаняването му на задължително лечение в психиатричната болница във великотърновското село Церова Кория.

По делото била назначена съдебно-психиатрична експертиза на мъжа. Мъжът твърди, че престоял в психиатричното заведение в Церова кория 27 дни, където били ограничени възможностите му за придвижване, липсвали нужните условия за поддържане на личната му хигиена и за задоволяване на обичайните си битови потребности. Освен, че претърпял душевни болки и страдания, станало известно в селото, в което живее, че бил "луд" и ще бъде настанен в "лудница", което уронвало честта и достойнството му. Притеснявал се за дома си, а и било засегнато правото му на професионална реализация.

Заради това ищецът предявил иск срещу съда в Горна Оряховица и прокуратурата да му броят 5100 лв обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и 300 лв за причинени имуществени щети, заедно с лихвите.

Окръжният съд обаче е уважил частично претенцията.Решението подлежи на жалба в едномесечен срок пред Върховния касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони