Губернатор иска градска железница и тунел в еврорегиона Русе - Гюргево

Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт, съобщиха от областната управа. Обявената обществена поръчка за предизвестиционно проучване се финансира по обявената обществена поръчка с 37 500 лв. от държавния бюджет. Целта е градската железница да свърже кварталите с промишлените зони и индустриалния парк край Дунав мост и близкия град Мартен, като разтовари автомобилния трафик.

Идеята се обсъжда от 5 г. "Булмаркет ДМ" АД е готов да изгради и да обслужва градската железница. Първият частен жп превозвач притежава 17 км жп линии от гара Русе Север през гара "Булмаркет" до бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ в източната промишлена зона. Проектът включва 10 спирки, като железницата ще обслужва близо 3000 работници от предприятия по маршрута.

Хората ще пътуват в мотрисите с безконтактни карти, които ще се зареждат от работодателите им. За пътниците ще има т.нар. безкупейни вагони с по 158 места или мотрисни влакове "Дезиро". За да заработи железницата, трябва да се промени общинската схема за градския транспорт.

Железницата може да продължи и до Гюргево. Така ще се облекчи движението в трансграничния регион, докато се реши дали ще се разшири Дунав мост или ще се изгради тунел под реката. Губернаторът на Русе вече обяви идеята си, с която могат да се пренасочат преминаващите ТИР-ове на българо-румънската граница.

Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони