Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Шуменска преподавателка развенча масонски труд на Раковски

Патриархът на българското национално-освободително движение Георги Раковски може да е бил близък до идеите на масонството, но никога не е писал философски труд по темата, ръкопис, сочен за негов, е фалшификат.

Това обяви доц.д-р Десислава Иванова от Шуменския университет “Еп.Константин Преславски” след публична лекция по сензационния въпрос във вторник. Близо два месеца тя е работила по новоиздадено фототипно издание с автор Христо Раев. Книгата се базира изцяло на ръкопис, сочен за дело на Раковски. Проучванията й обаче сочат, че този ръкопис не може да е оригинал. Не познава Раев, но смята, че той е бил подведен.

В ръкописа на “Раковски” на 34 стр. преподавателката открива пасаж, откроен с масонски знаци пергел и прав ъгъл. Проучвания доказват, че това е част от съчинение на Марин Дринов и то от 1869 г. В същото време трудът уж на Раковски е от 1866 г.

След издирване доц.Иванова е открила, че ръкописът е неумело преправен труд на д-р Карл Щарке за франкмасонството. Той го издава през 1911 г, а български превод през 1919 г. прави д-р Христо Аджаров. Той обединява писанието на Щарке и добавя текст от популярна брошура по същата тема.

Именно този текст е станал “съчинение на Раковски”, но след като неизвестна ръка заменя думи, термини, топоси, за да го върне назад във времето. Примерно “масонството не е университет” се заменя с “масонството не е школо”. Старателно се избягват несвойствени изрази, пропускат се и цели пасажи на немския автор. Отпадат “алкохолизъм и полов разврат”, “действията на гражданите в гражданското общество”… “Но следите неминуемо остават”, категорична е преподавателката.

Не е ясно кой е автор на фалшификата и кой има интерес той да съществува. Доц.Иванова посочва, че той се е случил след 1919 г., но неясно точно кога. Само детайлно изследване, примерно на хартията, може да докаже кога е писано съчинението, приписвано на Раковски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.