“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Шуменска преподавателка развенча масонски труд на Раковски

Патриархът на българското национално-освободително движение Георги Раковски може да е бил близък до идеите на масонството, но никога не е писал философски труд по темата, ръкопис, сочен за негов, е фалшификат.

Това обяви доц.д-р Десислава Иванова от Шуменския университет „Еп.Константин Преславски“ след публична лекция по сензационния въпрос във вторник. Близо два месеца тя е работила по новоиздадено фототипно издание с автор Христо Раев. Книгата се базира изцяло на ръкопис, сочен за дело на Раковски. Проучванията й обаче сочат, че този ръкопис не може да е оригинал. Не познава Раев, но смята, че той е бил подведен.

В ръкописа на „Раковски“ на 34 стр. преподавателката открива пасаж, откроен с масонски знаци пергел и прав ъгъл. Проучвания доказват, че това е част от съчинение на Марин Дринов и то от 1869 г. В същото време трудът уж на Раковски е от 1866 г.

След издирване доц.Иванова е открила, че ръкописът е неумело преправен труд на д-р Карл Щарке за франкмасонството. Той го издава през 1911 г, а български превод през 1919 г. прави д-р Христо Аджаров. Той обединява писанието на Щарке и добавя текст от популярна брошура по същата тема.

Именно този текст е станал „съчинение на Раковски“, но след като неизвестна ръка заменя думи, термини, топоси, за да го върне назад във времето. Примерно „масонството не е университет“ се заменя с „масонството не е школо“. Старателно се избягват несвойствени изрази, пропускат се и цели пасажи на немския автор. Отпадат „алкохолизъм и полов разврат“, „действията на гражданите в гражданското общество“… „Но следите неминуемо остават“, категорична е преподавателката.

Не е ясно кой е автор на фалшификата и кой има интерес той да съществува. Доц.Иванова посочва, че той се е случил след 1919 г., но неясно точно кога. Само детайлно изследване, примерно на хартията, може да докаже кога е писано съчинението, приписвано на Раковски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.