Шуменска преподавателка развенча масонски труд на Раковски

Патриархът на българското национално-освободително движение Георги Раковски може да е бил близък до идеите на масонството, но никога не е писал философски труд по темата, ръкопис, сочен за негов, е фалшификат.

Това обяви доц.д-р Десислава Иванова от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" след публична лекция по сензационния въпрос във вторник. Близо два месеца тя е работила по новоиздадено фототипно издание с автор Христо Раев. Книгата се базира изцяло на ръкопис, сочен за дело на Раковски. Проучванията й обаче сочат, че този ръкопис не може да е оригинал. Не познава Раев, но смята, че той е бил подведен.

В ръкописа на "Раковски" на 34 стр. преподавателката открива пасаж, откроен с масонски знаци пергел и прав ъгъл. Проучвания доказват, че това е част от съчинение на Марин Дринов и то от 1869 г. В същото време трудът уж на Раковски е от 1866 г.

След издирване доц.Иванова е открила, че ръкописът е неумело преправен труд на д-р Карл Щарке за франкмасонството. Той го издава през 1911 г, а български превод през 1919 г. прави д-р Христо Аджаров. Той обединява писанието на Щарке и добавя текст от популярна брошура по същата тема.

Именно този текст е станал "съчинение на Раковски", но след като неизвестна ръка заменя думи, термини, топоси, за да го върне назад във времето. Примерно "масонството не е университет" се заменя с "масонството не е школо". Старателно се избягват несвойствени изрази, пропускат се и цели пасажи на немския автор. Отпадат "алкохолизъм и полов разврат", "действията на гражданите в гражданското общество"... "Но следите неминуемо остават", категорична е преподавателката.

Не е ясно кой е автор на фалшификата и кой има интерес той да съществува. Доц.Иванова посочва, че той се е случил след 1919 г., но неясно точно кога. Само детайлно изследване, примерно на хартията, може да докаже кога е писано съчинението, приписвано на Раковски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини