Банско обновява най-стария си лифт

Най-старият лифт на Банско от Шилигарника до Тодорка ще бъде реконструиран от триседалков на шестседалков, след като екоминистерството позволи отсичането на 57 дървета по трасето. Фирмата изпълнител „Маренго трейдинг“ предлагаше изсичане на 88 дървета.

Миналия петък експерти от екоминистерството, БАН, ДНСК, Лесотехническия университет и Института по стандартизация и инвеститорът огледаха трасето и единодушно решиха, че за да се изпълнят европейските изисквания за безопасност, не е нужно отсичането на толкова дървета.

„Модернизацията е не само технически наложителна, но и силно желана от посетителите на ски зоната“, обясниха от„Маренго трейдинг“. Отсечените дървета ще бъдат използвани за ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки в парка. От фирмата изпълнител допълниха, че имат готовност да залесят в парка три пъти повече дървета от премахнатите.

Обновеният лифт ще преминава по старото трасе, но със съществени подобрения на капацитета и скоростта. Досега разстоянието от 2350 метра се преминаваше за над 20 минути. Новото 6-седалково съоръжение с капацитет 2400 души на час ще достига подножението на връх Тодорка само за 6 минути, като трябва да заработи преди старта на ски сезона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини