Георги Костов: Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи

Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в отговор на въпрос дали ще бъдат наказани служителите вътрешното министерство, заради това, че без разрешение са блокирали движението в столицата.

"Дисциплинарните наказания са, ако са при изпълнение на служебните задължения се извършват противоправни действия като нарушения на Закона за движение по пътищата или по Закона за митингите и събиранията на гражданите следва да се вземе административно отношение", обясни Костов.

"Премиерът каза, каквото имаше да казва, имам заповед да изпълнявам. Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения. Що се отнася до поводите за напрежение - категорично не следва да има такива, тоест социалните придобивки, които имат колегите остават, а ограничаването на размера на обезщетението, което предлага МС касае хората, които тепърва ще дойдат в нашите редици", заяви той.

По думите му това е заповед от премиера. "Социалните привилегии, които имат и са имали при сключване на договори остават. Тоест всички колеги, които в момента работят при прекратяване на служебното си правоотношение с МВР получават толкова брутни заплати, колкото прослужено време имат в министерството, но не повече от 20", поясни главният комисар.

"Порционът за храна категорично се запазва. Прослуженото време е точният термин, който премиерът определи - консолидират се в основното месечно възнаграждение. Това е реформа, която е провеждана и в други структури на държавната администрацията, етап от нея. С течение на времето това ще се уравновеси, не съм експерт, така ми е обяснено", заяви Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини