Християна Лоизу замени морето на Кипър с Витоша

Кипърката взриви БГ публиката на „Х фактор”

Преди 8 години кипърката Християна Лоизу замени остров Кипър с гледката към планината Витоша и София.

Тогава младата певица се преместила в България, за да учи оперно пеене. И останала да живее тук.

В последните дни Християна се нареди и сред любимците на публиката на “Х фактор” по Нова тв. Във Vbox7 и youtube изпълненията й от шоуто се гледат от хиляди фенове, а във фейсбук я подкрепят и непознати българи, и нейни приятели от Кипър. А след като изпълни парче на белгийската певица Лара Фабиан, не закъсняха и сравненията с нея.

Самата Християна разказва, че освен Лара Фабиан има и много любими български изпълнители. И нарежда на първите места Лили Иванова и Паша Христова.

Музиканти в рода си Християна няма, но самата тя пее от малка. Даже не помни кога е извисила глас за първи път пред публика, но признава, че пеенето е голямата й любов. Когато брои годините, през които се занимава с музика, спокойно може да каже, че те са половината от 25-годишния й живот. Първо тръгнала на уроци при вокални педагози в Кипър. В родината й обаче по онова време нямало специализирано висше училище по музика. А тя била идвала веднъж-два пъти с родителите си в България и харесвала нашата страна. Затова решила, че ще дойде да учи в Музикалната академия в София.

Преди това обаче трябвало да учи български език. Докато приятелите й ходели по купони, тя трябвало да заляга над учебниците и изкарала 3 месеца в учене на кирилицата. Макар и с малко притеснение Християна говори много добре български, а от общуването й с нейните почитатели във фейсбук личи, че с писането се справя значително по-добре отколкото го правят много наши сънародници.

Още първата й вокална педагожка в Кипър била сигурна, че постановката на гласа й е подходящ като за оперна певица. Заради това и завършила тази специалност. Междувременно не спира да участва в конкурси и фестивали, а през 2010 г. спечелила конкурс в родния Кипър, където наградата била едногодишна стипендия за изучаване на изкуството на мюзикъла в университета в Лийдс, Великобритания.

Другата си любов - Николай, Християна срещнала в София. Той също е оперен певец. Досега обаче не са излизали заедно на сцена. Освен еднаква професия двамата споделят и обща страст към катерене по планини и разходки сред природата. Християна разказва, че много обича и да плува. Запалена е и по волейбола, като дори на последните срещи на нашия национален отбор го подкрепяше от залата с “Българи, юнаци!”.

Много ми липсва Кипър, най-вече защото там времето е по-топло, но и в България много ми харесва, казва младата певица.

Родителите й често идват на гости в София, а сега и за да я слушат на живо на концертите в “Х фактор”. А приятелите й от Кипър не спират да я подкрепят с SMS-и.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица