Министър Николай Ненчев: Социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени

"Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени, заяви във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ министърът на отбраната Николай Ненчев .

В изявлението му се казва още: "През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите. На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите беше предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в системата за колективна отбрана на НАТО, ако предложенията, направени чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. бъдат приети.

Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката. С днешното решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите.

През последните дни бях в непосредствен контакт с висшия команден състав от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и Българската армия, както и с военнослужещи от военни формирования. Открито и честно се обединихме около необходимостта за защита на социалния статус на военнослужещия. Българските военнослужещи за пореден път доказаха своята лоялност към конституционния ред, към обществото и интересите на държавата, като не се подадоха на емоциите. В демократичните общества проблемите се решават в рамките на институциите, чрез диалог и взаимно разбиране. По този повод искам да изкажа моята благодарност към хората в отбраната, които въпреки тревогата за своя социален статус, запазиха своята чест и достойнство пред обществото.

Заявявам, че в резултат на многогодишните реформи и трансформации, въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация. Ясно са разграничени различните категории военнослужещи и цивилни служители и социалния им статус. Непосредствената ни задача сега е, след като Народното събрание одобри предложената му от Министерския съвет „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ да фокусираме усилията на целия личен състав върху нейното изпълнение. Стриктно изпълняваме програмата за управление на правителството в сектора „Отбрана“ като на основата на постигнатата структурна стабилност пристъпваме към модернизация. Но не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата. По този повод апелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата да преосмислят това свое лично решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини