Чехи, участвали в създаването на "Звук и светлина" преди 30 години, идват във Велико Търново

Чешки специалисти, които са участвали в създаването на неповторимото шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", пристигат във Велико Търново 30 години след премиерата на аудио-визуалната програма. Инж.Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите Въло Радев и Яромир Хник реализирали спектакъла. Те ще гостуват на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" и старата столица този уикенд, когато ще се отбележи юбилея на програмата и 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Инж. Иржи Черни, Олга Подземска и Карел Цврк са от чехословашкия център за изобразителни изкуства "Арт центрум" разработил и реализирал в продължение на 5 г програмата "Звук и светлина". Петер Маноушек, заедно с баща си Рудолф Маноушек и скулптурката Кветослава Маноушкова е създател на шестте уникални камбани за шоуто, монтирани на крепостта Царевец.

Маноушек са потомствени занаятчии. Рудолф Маноушек е последният чешки майстор-леяр на камбани преди Втората световна война, който от 1906 до 1940 година е направил стотици камбани. Той предава ученията си на сина си Рудолф, който заедно със своя син-Петер е ангажиран за производството на камбаните за спектакъла. Скулптурната украса е поверена на жена от семейството -Кветослава Маноушкова.

Трите малки камбани, които са до 680 кг. са направени в семейната леярна на Маноушкови в Збраслав. Останалите три, които тежат до 6300 кг., са лети от чехите в работилница в немския град Аполда (тогава в ГДР), като формите са правени на място. След това камбаните са върнати в Збарслав за оформяне на куките, езиците и проби на звука.

Неочаквана трудност се оказва съзвучието на камбаните на мястото,където трябва да бъдат поставени. Заради формата на полуостров на Царевец има опасност звукът да кънти, вместо да се разлива. Затова Петър Маноушек докарва от Чехия 4 камбани, предназначени за църкви и започват проби. На крепостта се прави временно скеле, а звуковите проби се записват от телевизионен екип. В продължение на 10 дни скелето е местено по хълма докато се намери най-подходящото място, където всяка камбана да звучи красиво и същевременно да се слива с тоновете на останалите камбани. Едва след тези проби и изчисления е направен окончателния проект.

Всички камбани са еднакво оформени като на всяка е изписано "130 години България" - Велико Търново". Гербът на града поставен така, че да изпъква като основен елемент. Заради различната големина на камбаните надписите и изображенията са правени поотделно от скулптурката Кветослава Маноушкова. За да оформи перфектно външната визия тя учи старинната българска азбука и проучва герба на Велико Търнов с трите лъва с лупа, защото оригиналът с който разполагала бил голям колкото пощенска марка. Кветослава поставя на камбаните и семейната емблема на Маноушек - малка камбанка, ключ и цвете.

На финала върху камбаните са повърхностно обработени и е поставена златна патина. Петер идва във Велико Търново и под негово ръководство става монтирането на камбаните. За да можее звукът който се разнася над вековете да бъде прекрасен.
Аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" е излъчен за първи път на 16 ноември 1985 г по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. При премиерата шоуто е с продължителност 8 минути. След това се доразвива и обогатява с нови светлинни и звукови елементи до 21 минути. Спектакълът е окончателно готов през 1998 година и в този си вид до днес е излъчван над 5000 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони