Прокурорска проверка за изхвърлен от дом сирак

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди проверка за останал без покрив кръгъл сирак. "Разследването ще е по Надзора за законност за правата гражданите", уточни окръжният прокурор Емил Денев.

Държавното обвинение се е самосезирало от публикации в медии за драмата на Иво Николов, който до преди дни бе сред възпитаниците на дома за деца, лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови" в старата столица.

Ненадейно обаче момчето се озова на улицата. Младежът изживя силен шок, след като директорката на социалното заведение Ганка Григорова го уведомила, че повече не може да остане в интерната, тъй като е изтекло съдебното решение за настаняването му.

Според закона това станало още на 18 май, когато Иво навършил 18 години. След екипна среща пребиваването на младежа в дома било удължено с още 6 месеца, тъй като той продължава обучението си в СОУ "Г. С. Раковски" в старата столица. Този период обаче изтекъл, но никой не обяснил на дванайсетокласника, че за да остане в институцията, трябва да подаде молба.
"Другият начин е бил директорът на напише докладна за удължаването на пребиваването му в дома. На практика обаче Иво е бил изритан от сиропиталището без официална заповед за напускането му. Младежът дори не е успял да си вземе личния багаж и документите", обясни председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов.

Съдбата на Иво Николов през последните години се оказала доста нерадостна. Той е родом от павликенското село Долна Липница. Когато бил на 2 години останал без баща. Преди 5 г. починала и майка му. Така осиротялото момче се озовало в интерната.

"В социалния дом се чувствах добре, докато Ганка Григорова не стана директор. От близо 2 г. над децата се упражнява физически и психически тормоз. Възпитатели си позволяват да вземат от храната на децата. Свидетел съм как изчезваха дарени дрехи, храни, телевизори. Възпитателите ни казваха: "Помощите са прибрани в склад и ще ви даваме от тях по малко." Свидетели сме как Госпожа Григорова отказваше дарения с думите: "Децата си имат достатъчно, не заслужават повече", разказа пред "Труд" Иво Николов.

Момчето твърди, че по различни поводи като закъснения и изнасяне на храна от стола, се е стигало до раздаване на шамари. "Често чувахме заплахи като "И президентът няма да ти помогне", "Ще те счупя от бой". Веднъж директорката много ни обиди, като ни нарече "изчадия". Те са възпитатели и са поели грижата за нас, а не да крадат и да издевателстват над нас", казва Иво Николов.

Миналата година младежът бил покосен от тежка болест. Дълго време бил в болница заради менингит. После възстановяването му продължило в интерната, но тогава персоналът на социалното заведение добре се грижел за него.

За себе си младежът казва, че обича реда и чистотата. Сам чистел стаята си и перял дрехите си. "Държа винаги да съм спретнат и да изглеждам добре. На такива добри навици ме научи моята майка приживе", реди ученикът.

Въпреки житейските трудности и перипетии Иво е много добър ученик. Учи усърдно, като любими са му часовете по английски език. След като завърши училище, възнамерява да кандидатства във ВТУ, а мечтата му е да стане учител по физическо възпитание. Засега няма приятелка. "Нямам желание за близки отношения с момиче, защото в момента имам много грижи", признава младежът.

Междувременно след като се разчу за нерадостната участ на момчето, милостиви търновци незабавно му оказаха помощ. Управителят на печатница "Абагар" Мариян Кенаров го приюти в луксозната база на предприятието, в която Иво си има стая с баня, ползва сауна, джакузи, фитнес, безплатна храна в стола. Кенаров дори пожелал да му дава заплата всеки месец без да работи, защото учи. Иво обаче заявил: "Не съм инвалид и не искам да вземам пари даром. Искам да си ги изработя." Заради това след училище младежът ще се труди по 4 часа като общ работник в печатницата.

От друга фирма му осигурили всички необходими учебни помагала. Кандидат за кмет на старата столица пък като видял, че е със скъсани маратонки, веднага го завел в магазин и го облякъл с нови топли дрехи.

"Много съм благодарен и ще положа усилия, за да оправдая огромното доверие", зарича се Иво.

"Това, което се случва в дома във В. Търново, е чудовищно. Възнамерявам да подема кампания за събиране на средства, с които ще купя апартамент в старата столица, който да се ползва като преходно жилище за нуждаещи се младежи. Милиони се наляха за социални центрове от семеен тип, в които да се ширят по 10-12 деца, а за такива случаи не може да се намери решение. Още двама младежи от същия дом са заплашени да напуснат", заяви председателят на Съюза на сираците в България Слави Михайлов.

Заради случая с Иво Николов той заплаши, че ще започне гладна стачка пред кметството, ако общинското ръководство не отстрани от длъжност директорката на дома Ганка Григорова.

"Освен това ще призова гражданите да носят и да трупат камъни пред кметството в знак на недоволство срещу своеволията в интерната", заяви Михайлов.

От общинската управа заявиха лаконично, че по случая е разпоредена проверка в социалното заведение. По повод на обвиненията на Иво Николов, Ганка Григорова коментира възмутено: "Това са лъжи и клевети! Работя от 27 години в дома, отдала съм се на тези деца и съм посветила живота си на тях. Това, което се случва в момента, е грозно и лошо. Нека да бъдат извършени проверки от всички възможни институции, за да се докаже, че обвиненията, които се сипят, не са основателни."

Ганка Григорова допълни, че казусът с Иво Николов е бил обсъден със социалните работници и служители от Отдела за закрила на детето. "Срещата бе протоколирана и на Иво му бе обяснено всичко. Проверихме условията в общежитието, не сме го изхвърлили на пътя. Другата възможност бе да влезе в наблюдавано жилище, но това налага преминаването му в самостоятелна форма на обучение и спиране на пенсията му като сирак", обясни още Григорова.


СЛАБА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА

Пълнолетните младежи, които трябва да напуснат социалните домове, могат да поискат да бъдат настанени в преходни или наблюдавани жилища. В тези институции те получават подкрепа и консултации от професионалисти, за да свикнат да водят самостоятелен и независим живот, обясниха от Агенцията за социално подпомагане пред “Труд”. В момента в България има 23 наблюдавани и 19 преходни жилища. За да бъдат настанени в тях, младежите трябва да подадат заявление до дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес.
Според гражданските организации за децата държавната политика за подпомагане на младежите, които напускат социалните домове, е много слабо развита.

“В нито един закон или стратегия не е разписано каква подкрепа се оказва. Липсва единна държавна политика в това отношение”, коментира Георги Богданов, изп. директор на Националната мрежа за децата, която обединява над 130 сдружения.

“На практика подрастващите могат да разчитат на подкрепа от сдружения като “SOS Детски селища”. Това обаче са изолирани практики”, каза Богданов. Някои общини също развиват подобни услуги.

В София например младежът може да кандидатства да бъде настанен в социално общежитие. “Постоянно настояваме тези услуги да се регламентират в закон, за да може децата да имат трудова и житейска реализация”, каза Богданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини