Разследващи откриха цял клас вписан в подписка на кандидат-съветник в Търново

Разследващи откриха цял клас от гимназия във Велико Търново вписан в подписка на независимия кандидат за общински съветник Милен Ангелов. По изборите около него се заформи цяла сага след като му бе отказана регистрация за вота от местната ОИК след решения на ВАС и ЦИК.

Личните данни на пълнолетните младежи били използвани в списъците от 609 души. Бащата на едно от децата пък е местен полицай. Учениците били изумени като установили, че са "подкрепили" подобна инициатива след като по същото време били на екскурзия. Подписката била събрана от инициативния комитет на съдебния заседател.
Предполага се, че въпросният клас е попаднал в списъка на Милен Ангелов чрез подписката, която бе инициирана в старата столица с искане на смъртно наказание за убиеца на студентката Вероника Здравкова. Заради това сега тази подписка се издирва от прокуратурата и полицията, за да бъде направено сравнение, но мистериозно изчезнала.
В навечерието на вота по случая с Милен Ангелов бе образувано досъдебно производство след като ГРАО и ОИК откриха 11 покойници в списъка му за регистрация. Оказа се, че на други 54 души пък са използвани личните данни, а подписите им-фалшифицирани.
Така реалните подписи останаха под 500 души, какъвто бе минимумът за регистрация на независим кандидат за общински съветник. Милен Ангелов пък публично обяви,че ще иска касиране на изборите. Това прави в момента вместо него кандидатът за кмет от "Нашия град" Румен Димитров.

Полицията и прокуратурата обаче са се заели сериозно с разследването на фалшификацията и в момента се извършват графични сверки на всичките 609 подписа в листите на Ангелов.

"Членовете на инициативния комитет са събирали подписите по улици, паркове, заведения. Ние нямаме правомощия да установяваме истинността на данните на гражданите, които се подписват. Възможно е някой да е постъпил некоректно", твърди Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони