ГЕРБ протегна ръка на ДПС в Сливо поле

ГЕРБ протегна ръка на ДПС за съвместно управление в община Сливо поле. На първото си заседание новият Общински съвет избра с 14 гласа за председател бившия кмет Синан Вейсал. Предшественикът му Сали Салиев и кандидатът за градоначалник Левент Исмаилов се оттеглиха от местния парламент, защото са избрани с преференции и спазват решението на партията им.

Трима съветници на ГЕРБ също оттеглиха правомощията си. Спечелилият кмет и водач на листата Валентин Атанасов привлича в екипа си Михаил Чиликов, а Емил Моллов се отказва по лични причини. В 17-членния Общински съвет ГЕРБ има 7 старейшини, ДПС - 6, а БСП - 4.

Новият кмет Валентин Атанасов победи след балотаж с 60,19% Левент Исмаилов, получил 39,81%. За бившия градоначалник с 5 мандата Георги Големански /БСП/ на първия тур гласуваха 23,92% от избирателите.

"Заместник-кметовете и секретарят на общината ще се назначат след консултации", уточни Валентин Атанасов. 10 служители от общинската администрация са подали молби да напуснат. Предстои финансов одит на местната хазна заради оставените "много капани от предишното управление". Според кмета Атанасов не са изпълнени обществени поръчки за отопление в училищата, а сметосъбиращите мащини са на ремонт.

До идния понеделник трябва да заработят Общинските съвети в цялата област. В Русе местният парламент няма да се оглавява от предишния му председател Васил Пенчев, който отново е избран за съветник. За поста се спряга ректорът на Русенския университет проф.чл.кор. Христо Белоев, който не може да се кандидатира отново след два академични мандата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони