Градският лидер на ДБГ оглави Общинския съвет в Пловдив

Градският лидер на ДБГ (Движение България на гражданите) Савина Петкова оглави Общинския съвет в Пловдив, след като с тайно гласуване бе избрана за негов председател, и ще е първата жена начело на местния парламент под тепетата в неговата история.

Общинската съветничка от коалиция "Здравко Димитров: Да решаваме заедно" събра 44 гласа, а единствената й опонентка Дани Каназирева остана едва с 6, колкото на брой на старейшините от нейната група в ОбС от ПП "Съюз за Пловдив".

Изненадата за мнозина в препълнената зала "Съединение" на Регионалния исторически музей бе пълна, тъй като ден по-рано от ПП ГЕРБ обявиха публично, че няма да издигат свой кандидат за този пост и са се споразумели със "Съюз за Пловдив" да подкрепят техен.

Всички общински съветници на ГЕРБ заедно с деветимата от Патриотичния фронт, шестимата от Реформаторския блок, петимата от БСП, четиримата от Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и тримата от "Кауза Пловдив" гласуваха "ан блок" за Савина Петкова, главен юрисконсулт на общината по време на управлението на кмета Славчо Атанасов.

Учредителната сесия на ОбС-Пловдив с мандат до 2019 г. бе ръководена от 79-годишната доайенка д-р Лилия Учкунова (Патриотичен фронт), която откри заседанието с цитат на Мартин Лутър Кинг и завърши речта си с притча на Соломон. Шефът на групата на БСП Николай Радев обяви, че остават още 4 години в опозиция и призова кмета Тотев за "по-малко пазарлъци и повече диалогичност". "Надявам се да имаме успешен мандат, с който да се гордеем", пожела си новият стар кмет. Тотев декларира, че интересите на Пловдив ще бъдат над всички видими и невидими сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини