Нина - от басейна до модния подиум

„Да разбиеш стереотипа”, с това мото най-бързата ни плувкиня Нина Рангелова се яви на конкурса за красота „Мис България в САЩ”, организиран в Чикаго от Асоциацията на българските жени. А авторитетно десетчленно жури, сред което бе и популярната дизайнерка София Борисова, я нареди в топ 6 на красавиците.

„Хората имат мнение, че ние, спортистките, и в случая плувкините, сме с недобре оформени тела, неженствени, широкоплещести… - казва националната ни рекордьорка на 50, 100, 200 м и 400 м свободен стил. - Исках да покажа, че не е така. Напротив, красиви сме, атрактивни и интелигентни.”

Дефилето по нищо не отстъпва на по-големите конкурси. А участничките са третирани като опитни участнички в шоубизнеса. След двудневни тренировки на високи токчета те демонстрират как изглеждат с официални рокли и по бански, а журито освен външния вид оценява интелигентност, бързо мислене, поведение на сцената…

„В началото се чувствах не на място, защото бях единствената, занимаваща се активно със спорт - сподели Нина. - А болката от ходенето на обувки с високи токчета ми бе непозната. Накрая имах чувството, че мазолите ми бяха повече, отколкото пръстите. Въпреки това атмосферата, хората, с които се запознах, бяха незабравими.”

Да подкрепи Нина в новото й амплоа дойде големият български плувец Петър Кочанов, майстор на средни и дълги дистанции от близкото минало, който от години живее в Щатите.

„За първи път се видяхме, но го познавах от разказите на нашия общ треньор Димитър Дръндаров - каза пловдивчанката. - Още като ми каза „Здравей”, разбрах, че е той. Изключително приятно чувство e да се запознаеш с човек, за когото си чувал много истории.”

След двудневния маратон на високи токчета Нина се върна към обичайните си занимания - плуването и работата. През май тя завърши университет в Далас със специалност комуникации и връзки с обществеността. Сега работи във фирма за недвижими имоти, където й е поверен маркетингът. Тя е единствената ни плувкиня засега, която има покрит норматив „А”, осигурил й трето участие на олимпийските игри в Рио догодина.

„Плуването ми е приоритет, защото до олимпиадата не остана много - казва тя. - Харесва ми да се занимавам с недвижими имоти, но засега те са на заден план.”

В средата на ноември Рангелова ще плува на силния турнир от веригата Гран при в Минеаполис, който по традиция събира звезди от ранга на Майкъл Фелпс. „Има мнение, че най-добрите американски плувци са недосегаеми, нечовеци, но не е така - споделя Нина. - И Райън Лохте (носител на 11 олимпийски медала, б.р.) и Миси Франклин (първата жена с 6 медала от едно световно първенство, 2013 г., б.р.) са работили здраво, за да постигнат тези успехи. В същото време са много земни, не се държат надменно. Приятел съм с тях и това ме кара да се чувствам една от тях.”

Засега Нина вижда бъдещото си в Америка, но винаги иска да е част от българското плуване и да помага с каквото може, дори и на един състезател. Защото познава отлично системата и вижда как се случват нещата в САЩ. „Там всеки плувец знае защо го прави, максимално е мотивиран и не си позволява едно-две повторения по-малко в една серия - казва тя. - Не репликира треньора, не кръшка. Плуваш до момента, до който ти е казал треньорът - до изтощение. Няма скатаване. Всичко опира до самодисциплина и контрол. Но е важно и отношението на треньора. Не може той да е отвън, да играе карти или табла, а тинейджърите да са сами в басейна. Огромна роля има и самочувствието на състезателя.”

Да се състезава за друга държава? Това никога не е стояло на дневен ред за Нина. Тя смята, че за да има подобни предложения, трябва да ги търсиш. А тя не търси трансфер. Напротив, силно е привързана към близки и роднини в България и често се прибира у нас.

А през декември планира да закрие сезона с държавния отборен шампионат в София.

„Винаги казвам, че за да има успех, трябват голям талант, дисциплина, но и късмет“, казва Нина. И припомня как случайно се захваща да тренира плуване по настояване на родителите си. От една страна, хем да изразходва енергия, а от друга - когато е на море, да не се притесняват, че е сама във водата. Така пловдивчанката, която преди това е тренирала художествена гимнастика, заобича „водния“ спорт. Следва срещата й в спортното училище с именития треньор Димитър Дръндаров, който я изгражда като характер. А после в националния отбор бившият селекционер Веселин Суров вижда у нея недоразвит талант и й дава шанс. Лагери, подготовка и... първата й олимпиада Пекин 2008.

„Не вярвах къде отивам, до момента, в който не стъпих в Олимпийското село“, спомня си Рангелова.

Следва офертата от Далас и среща с треньора Стив Колинс, който е подготвял редица звезди на американското плуване.

„Тези хора ме изведоха на най-високо ниво в плуването - казва Нина. - А когато отидох в Далас, не бях в световния елит, но бях на крачка от него. Всъщност трябва да вярваш, да вървиш с гордо вдигната глава и нещата се получават. Сега следващата ми цел е финал на олимпийски игри!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица