Бунт срещу убиец, номиниран за “Човек на годината” (обзор)

Близки и приятели на зверски заклания студент Андрей Монов окупираха сградата на Българския хелзинкски комитет (БХК) на столичната ул. “Върбица” №7. Със скандирания “Свалете номинацията на убиеца Полфрийман” те изразиха гнева си срещу криворазбраната правозащита.

Младежите се организираха в социалните мрежи, след като БХК обяви, че кандидатурата на австралиеца Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда в Софийския затвор, е сред номинираните за “Човек на годината 2015”.

Днес освен приятели на Андрей Монов дойдоха и футболни привърженици, тъй като самият той е бил горещ фен на “Левски”. Част от тях се срещнаха с шефа на БХК Красимир Кънев и настояха комитетът да не защитава убиеца.

“Няма да оттеглим номинацията”, каза Кънев на активистите. Последва словесна престрелка, в която се чуха обвинения към Хелзинкския комитет, че брани убийци, педофили и хомосексуалисти.

“Човек на годината” на БХК ще бъде избран чрез гласуване в интернет до края на ноември и от жури, в чийто състав е самият Кънев. Призът ще бъде обявен на церемония на 10 декември. До вчера в интернет за Джок Полфрийман имаше 92 гласа, или 3% от всички дали своя вот. Засега класацията води тв предаването “Господари на ефира”, следват го организации, които се грижат за бежанци.

Съученичка на Андрей: Това е гавра с паметта му

“За нас - близките на Андрей, тази номинация на убиеца му е недопустима и обидна. Това е гавра с паметта на нашия приятел”, сподели Габриела Виденова, съученичката на убития. Тя и Андрей учили в Английската гимназия в София.

Вчера Виденова заяви, че вече е пусната подписка, с която приятелите на Андрей да убедят шефа на БХК Красимир Кънев да свали номинацията на Полфрийман.
“Така не може да продължаваме! Къде е моралната оценка, къде е човешкото?”, попита Виденова.

Андрей Монов бе заклан с нож от Полфрийман при случайна свада между младежи през 2007 г. пред сградата на Министерството на здравеопазването, срещу църквата “Св. Неделя”. Освен за клането австралиецът бе осъден на 20 г. затвор и за опит за убийство на приятел на Монов.

Красимир Кънев, шеф на БХК:

Ще се оттегля от журито на “Човек на годината”, тъй като съм водил дело на Полфрийман в Страсбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право