3 години условно за брокер измамник, покойният Захари Паунов сред неговите жертви

Първа присъда за пране на пари в Смолянско получи от окръжния съд в града брокерът на недвижими имоти Станислав Станчев. Сред жертвите му е и покойният режисьор и филмов продуцент Захари Паунов, който загина през миналата година при катастрофа в Бургаско.

47-годишният Станчев бе наказан с 2 години и 10 месеца условно с петгодишен изпитателен срок след споразумение с прокуратурата. Той се призна за виновен в това, че се е разпоредил с 78 000 евро по свои сметки през 2008 и 2009 г., за които е знаел, че са придобити от измами.

Името на скандалния брокер нашумя, след като той бе арестуван през май 2010 г. и след година му бе повдигнато обвинение за измама от режисьора Захари Паунов. Известният филмов продуцент купил от смолянчанина купчина камъни вместо къща срещу 48 400 лева. Неотдавна по този случай Станчев получи 3-годишна условна присъда.

Делото срещу него за пране на пари бе образувано за тази и друга измама - на баща и син Джейсън и Греъм Блик от Англия. Преди 6 години британците започнали да инвестират в стари къщи в Родопите. Станчев водил сделките на тяхната фирма и похарчил 200 000 евро, но накрая Джейсън и Греъм Блик разбрали, че документите им за собственост на имотите са фалшиви. Разследването срещу брокера започнало през 2012 г. Той бе признат за виновен и за това, че е потвърдил неистина в официален банков документ. Доказано бе, че при прехвърлянето на 60 хил. евро от една сметка в друга в попълнената от него декларация записал в раздел "произход на средствата" - "лични".

49-годишният Захари Паунов изчезна мистериозно в средата на октомври м.г. След края на кинофестивала “Златната роза” във Варна, на който бе представен филмът му “Омбре”, Паунов тръгнал с колата си към София. Избрал маршрута през Бургас по магистрала “Тракия”. Край Ахелой катастрофирал и автомобилът му паднал в блато край пътя. На 30 октомври - две седмици след изчезването на режисьора, тялото на загиналия и колата бяха открити. Заключението на съдебните лекари бе, че сърцето на Паунов е спряло, докато е шофирал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини