Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Река край Дунавци потъна в чернилка, изплува мъртва риба

Сигнал за мъртва риба и потънала в чернилка река Войнишка във Видинско вдигна на проверка експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Монтана (РИОСВ), съобщиха оттам. Сигналът бил подаден на тел. 112 на 3 ноември, че водите на реката в землището на видинското село Буковец са черни като катран, а по брега има мъртва риба, която била събирана с кофи.

Съвместно с представители от Регионалната лаборатория, екоинспекторите са извършили оглед на реката при моста в град Дунавци. Установено е, че водите са оцветени в черно, мътни са, без мирис. Забелязана е образувана на места пяна по повърхността на водата и четири мъртви риби. Мътни и черни води са засечени и при моста на село Буковец, но в този район не е открита мъртва риба.

Резултатите от направените на място експресни анализи са установили, че показателите за „активна реакция“ и „разтворен кислород“ са в рамките на нормалните за типа на водния обект.

От РИОСВ съобщиха, че предстои извършване на физико-химични анализи от взетите проби за разтворен кислород, електропроводимост, общ азот, нитритен азот, нитратен азот, азот амониев, ортофосфати, фосфор.

На проверката са присъствали кметът на с. Буковец и човекът, подал сигнала. Последният е изказал предположение, че замърсяването на реката е от изливането на утайка от цистерните за разпръскване на течен оборски тор от фирма, притежаваща кравеферма в землището на град Грамада и земеделските земи в околността на с. Буковец. При проверката на предполагаемото място на изливане на утайка от цистерните в река, приток на река Войнишка, водите са били чисти и бистри, поясниха още от екоинспекцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.