Оправдаха бившия полицай Иван Лулеов, който застреля ром при кражба

Окръжен съд - Благоевград призна подсъдимия Иван Лулеов за невиновен за причиняване на смърт по непредпазливост.

Бившият полицай, който вече е пенсионер, бе обвинен, че на 23 март 2013 г. около 23,30 часа на 1 км от жп гара "Генерал Ковачев" е причинил по непредпазливост смъртта на Николай Иванов поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. Полицаят използвал оръжие при изпълнение на служебните си задължения в качеството си на старши полицай в група "Охрана на обществения ред", сектор "Охранителна полиция" на РУ "Транспортна полиция" - Пловдив. Той нанесъл удар с дясната си ръка, с която държал служебно зачисленото си оръжие - пистолет "Макаров", зареден със стоп - патрон, в областта на лявото рамо на пострадалия.

Произвел изстрел, който се оказал фатален за Николай. Преди инцидента Лулеов получил сигнал, че се извършва кражба на кабели в района на жп гарата край разложкото село Баня. Полицаят, който живее в селището, пристига на място, където заварва двама мъже от ромски произход. При опит да ги задържи единият от крадците тръгва с брадва срещу Лулеов. Униформеният вади служебния си пистолет и в суматохата стреля. Улучва в шията със стоп-патрон Николай Иванов, с когото са съселяни. Качва го в колата си и го закарва в Спешен център - Разлог, където Иванов издъхва.

Първоначално срещу Лулеов бе образувано досъдебно производство по член 115 от НК - за умишлено убийство. Година по-късно обвинението срещу него бе променено.Съдът го оправда по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по член 123, ал.1, пр.2 от НК. Магистратите отхвърлиха като неоснователни предявените граждански искове срещу Лулеов от двамата наследници на загиналия. Ищците искаха обезщетения за претърпени от тях неимуществени вреди в размер на по 200 000 лева, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от датата на деянието до окончателното им изплащане.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право