Павлова: Проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново е приоритет

Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с питане за пътя, минаващ край град Бяла, предаде „Фокус“.

„Разбира се със специален фокус върху Бяла. Това е път, който е не само изключително натоварен, но и той е с най-много жертви на пътя. Това е причината да помислим за кардинално ново решение, включително и ново трасе. Направихме процедура и избрахме изпълнител, който да направи проектирането на изцяло ново трасе. За целия участък от промишлената зона на Русе до връзката с Велико Търново, с прохода на Републиката и пътя към Габрово, тъй като това е основното направление, където преминава изключително голям трафик“, каза министър Павлова. Тя поясни,че сключеният договор предвижда два етапа. По думите й, единият е самото идейно проектиране, което трябва да разгледа три варианта на трасе за преминаване, тъй като районът е сложен.

„Особено районът край Бяла, където има скалист район. Това ще е съчетание с обхода на Русе. Продължение едно ново трасе, с което за обхода на Русе ще минава в източната част и по ново трасе да се заобиколи изцяло град Бяла. Проектантите работят и най-късно март ще имаме идейното проектиране. Ние трябва да минем през цялата голяма процедура за оценка на въздействието върху околната среда. Това, което мога да ви уверя, че проектантите работят по това трасе, за да може минимум на три лота да бъдат разделен този участък. Ако трябва ще започнем с района около Бяла приоритетно, за да изведем този най-критичен участък“, каза тя. Общата му дължина ще бъде около 118-120 км. По думите й индикативната стойност на проекта е грандиозна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини