Христофор Йонов, директор на театъра в Търново: Стачката на артистите задълбочава финансовата криза

Стачката на артистите ще задълбочи финансовата криза, в която се намира Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново. За това предупреди в петък директорът на културната институция Христофор Йонов.

Той изтъкна, че за една година методиката на финансиране е променена четири пъти. "С тази смяна се затрудни работата на всички културни институти. Докато в края на 2014 г имахме сериозни приходи, днес сме на минус 630 000 лева", обясни Йонов.

Той посочи, че театърът е получавал добри приходи от турнета, но този вариант към момента не е достатъчно рентабилен, тъй като въвеждането на касови апарати затруднява работата, а разходите за командировъчни, транспорт и нощувки са по-големи от очакваните постъпления.

"Хората, които протестират пред сградата, редовно получават своите заплати в края на всеки месец", твърди Йонов.

За уволнението на Славил Димитров, Йонов изтъкна, че диригентът е саботирал два концерта на Маргарита Хранова, с което нанесъл непоправими щети върху имиджа на театъра.

По прогнози на Йонов театърът ще продължи да трупа сериозни дългове, след като три месеца не е изиграно нито едно заглавие, а са похарчени средства за реклама на постановки, които не са представени на сцената. "Не бива да се търси от мен отговорност, че тук нещо куца, защото съм свършил всичко, което зависи от мен в ролята на моята позиция. На път съм да се откажа от тази борба, но следващият директор ще бъде подложен на същото отношение", каза Христофор Йонов.

Той е категоричен, че едно от решенията на финансовите проблеми е цялостна промяна в държавната политика. "Методиката за финансиране да се определя индивидуално за всеки театър, след прецизен анализ", предлагат артистите от старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони