Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

Германия ще гони бързо мигранти от сигурни държави

След неколкоседмични препирни по бежанската криза лидерите на управляващата в Берлин коалиция – ХДС, ХСС и социалдемократите, Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Зигмар Габриел обявиха в четвъртък вечерта, че са договорили пакет от мерки.

Ускорява се процедурата по даване или отхвърляне на политическо убежище, като срокът за разглеждане на молбите се ограничава на 3 седмици, а през четвъртата трябва да бъде оповестено решение. Сега процедурата трае поне 6 месеца. Ако получилите отказ се обърнат към съда, той трябва да се произнесе до 2 седмици. При отказ мигрантите незабавно се депортират. Те нямат право да се връщат във ФРГ и пак да кандидатстват за убежище.

Организират се до 5 приемателни центъра за регистриране на мигранти, които идват от сигурни държави и почти нямат шанс да останат в Германия – два от тях ще са на границата с Австрия. Настанените там мигранти няма да имат право да напускат съответното населено място. Ако го направят, не им се полагат помощи и се замразява процедурата по молбата им за убежище. При ново нарушение следва депортиране.

До две години не се дава разрешение за събиране на семейства. В момента получил право на пребиваване във ФРГ може да изтегли в Германия цялата си рода по права линия. Но 2-годишната забрана не се отнася за получили политическо убежище.

”Направихме важна крачка напред. Това е пътят, за да се справим”, обяви Ангела Меркел.

Опозицията съзря в споразумението опасност – при драстично съкратените срокове не можело да се гарантира честна процедура по даване на убежище. Пакетът от мерки не бил от полза нито за Германия, нито за бежанците, а единствено за широката коалиция на Меркел.

От началото на годината в Германия са пристигнали 758 000 мигранти, от които 181 000 през октомври, повече от „рекордните“ 163 000 през септември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.