Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Германия ще гони бързо мигранти от сигурни държави

След неколкоседмични препирни по бежанската криза лидерите на управляващата в Берлин коалиция – ХДС, ХСС и социалдемократите, Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Зигмар Габриел обявиха в четвъртък вечерта, че са договорили пакет от мерки.

Ускорява се процедурата по даване или отхвърляне на политическо убежище, като срокът за разглеждане на молбите се ограничава на 3 седмици, а през четвъртата трябва да бъде оповестено решение. Сега процедурата трае поне 6 месеца. Ако получилите отказ се обърнат към съда, той трябва да се произнесе до 2 седмици. При отказ мигрантите незабавно се депортират. Те нямат право да се връщат във ФРГ и пак да кандидатстват за убежище.

Организират се до 5 приемателни центъра за регистриране на мигранти, които идват от сигурни държави и почти нямат шанс да останат в Германия – два от тях ще са на границата с Австрия. Настанените там мигранти няма да имат право да напускат съответното населено място. Ако го направят, не им се полагат помощи и се замразява процедурата по молбата им за убежище. При ново нарушение следва депортиране.

До две години не се дава разрешение за събиране на семейства. В момента получил право на пребиваване във ФРГ може да изтегли в Германия цялата си рода по права линия. Но 2-годишната забрана не се отнася за получили политическо убежище.

”Направихме важна крачка напред. Това е пътят, за да се справим”, обяви Ангела Меркел.

Опозицията съзря в споразумението опасност – при драстично съкратените срокове не можело да се гарантира честна процедура по даване на убежище. Пакетът от мерки не бил от полза нито за Германия, нито за бежанците, а единствено за широката коалиция на Меркел.

От началото на годината в Германия са пристигнали 758 000 мигранти, от които 181 000 през октомври, повече от “рекордните” 163 000 през септември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.