“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Владислав Горанов: Структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана, 95% отива за персонал

Реформата е причината, а бюджетът е поводът. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама” по БНТ . „Трудни реформи се правят трудно, не е важен начинът, а защо се правят. Системата на отбрана и сигурност отдавна изпитва структурни проблеми с нейното финансиране, свързани с това, че реформите в тези системи не се състояха или не се състояха в достатъчна степен. Без вина на служителите в тях се стигна до това, че основната част от техните бюджети са за заплати. На практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, въоръжение и това, което е необходимо за реалната работа”, заяви Горанов.

По думите му годините на преобладаващо нарастване на разходите за персонал, вместо на разходите за осигуряване на техника и въоръжение са довели до огромен бюджет за МВР, за армия и сигурност, както и до съмнения в обществото за достатъчна ефективност, която най-вероятно се дължи на липсата на възможност хората ефективно да си вършат полицейската работа заради липсата на всякакви технически средства.

„Необходимостта от реформи е осъзнат отдавна и министър Бъчварова работи отдавна върху това. Може би провокацията през бюджета да се ускори това и да се види на бял свят всичкото натрупване вътре ескалира през бюджета. Но поводът бюджетът беше и това , че цяла година говорим, че нещо трябва да се случи в тази система, а в края на годината се оказа, че трябва да добавим нови 180 млн. лeва, за да може сметката на МВР да се върже и в крана сметка за какво? Ако нищо не се променя, всяка година ще се отчита един и същи резултат – липса на средства за отбрана и сигурност. Не безспорни резултати от дейността поради липса на техническа обезпеченост и неудовлетворение както на тези, които плащат, така и за тези, които получават”, каза още Горанов

„Доколкото познавате Бойко Борисов, дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него”, отговори той на въпрос дали премиерът е бил запознат с идеята реформата да бъде обявена в този момент и по този начин.

„Това, което се предлага е много амбициозно да се нарича реформа, това е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Не може да се твърди, че намаляването занапред на заплатите при пенсиониран е от 20 на 10 е съществена реформа. Не може да се твърди, че добавянето на допълнителните възнаграждения в основното е нещо, което е огромна реформа. Със сигурност обаче това е поставянето на темата, че бюджетът на министерство 95 % отива за персонал и много малка част – за реалните способности тези хора да си вършат работата”, каза още Горанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.