Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Край на добавка стаж към заплатата

Добавката за стаж към заплатите е анахронизъм в отношенията между служителите и работождателите и вече се води дебат за нейното пълно премахване, заяви в събота финансовият министър Владислав Горанов.

Автоматичното увеличаване на заплатите с определен процент за всяка година прослужено време беше премахнато за държавните служители още преди няколко години, припомни той пред радио „Дарик“ вчера.

„Реакцията на синдикатите е много чувствителна по тази тема, но в Кодекса на труда минималният процент, който е заложен, е 0,6 на сто на година, докато при държавните служители беше 1 на сто, а сега вече няма такова автоматично действие“, каза Горанов. За служителите в силовите министерства за прослужено време се прибавят 2% към възнагражденията.

Отпадането на процента за стаж в частния бизнес тепърва ще се обсъжда, каза Горанов. В момента със социалния министър Ивайло Калфин се обсъждал пакет от мерки на работно ниво, които скоро щели да бъдат представени на социалните партньори.
По този начин финансовият министър потвърди позицията си, че класът прослужено време за полицаите трябва да отпадне. „Автоматичното нарастване с всяка година допълнителен стаж и то на всички служители независимо от начина, по който носят службата си, не е добро решение“, каза Горанов. Според него при този вариант не се отчита приносът на служителите и няма елемент на атестация.

Между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет ще бъдат внесени промени, които да отразят ревизирания вариант за намаляване на привилегиите в силовите ведомства, каза Горанов. Така полицаи и военни вече ще имат право на по-малък годишен отпуск – от 30 на 20 дни и ще бъде премахнат класът за прослужено време. Възнагражденията на служителите няма да се намаляват. Остават и 20-те заплати, които има се плащат при пенсиониране, но за новите служители те ще бъдат намалени на 10.

500 служители на МВР са подали рапорти за напускане според Горанов, който увери, че има достатъчно средства, за да им бъдат изплатени по 20 заплати. Според полицейските синдикати над 2000 души искат да напуснат системата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.