Христо Монов: Българският хелзински комитет взел пари от семейството на Полфрийман

Българският хелзински комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Това обяви пред Би Ти Ви Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей Монов.

Той определи като половинчато решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции, тъй като комитетът е оставил в класацията номинацията на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Полфрийман е шеф на Управителния съвет на сдружението.

Ако от Хелзинския комитет не се осъзнаят, ще има антиноминации за тях, заяви Монов. По думите му правозащитната организация е финансово стимулирана и затова „върши неща в ярко противоречие с морала”.

Според Монов Българският хелзински комитет отдавна е компрометиран. Това показвал и фактът, че и в тазгодишната класация има едва няколко български номинации.

В своя позиция от БХК обявиха преди дни: Целта на класацията "Човек на годината" не е да провокира или създава конфликти, а напротив – да отбележи постиженията и работата на хора, които, защитавайки правата на човека, допринасят за развитието на цялото ни общество". Оттам поясниха още, че Джок Полфрийман е номиниран от своя съгражданка австралийка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини