12-годишната Нургюл от Крепча е световната шампионка по шахмат

12-годишната Нургюл Селимова от село Крепча, област Търговище, спечели златния медал на Световното първенство по шахмат за деца и юноши, което се проведе в Порто Карас, Гърция, съобщи bTV.

8-годишната Диляна Иванова спечели бронзов медал за страната ни.

Нургюл е започнала да мести черно-белите фигурите покрай дядо си още като съвсем малка, разказа баща й Илхан Ибрямов, който също играе шах. Дядото Салим Салимов е майстор на спорта и е един от най-изявените български играчи в кореспондентския шах.

На почти шестгодишна възраст Нургюл печели републиканска титла по време на държавното първенство в Слънчев бряг. Там я забелязва и гросмайстор Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор по шах.

Разходите на Нургюл в националния отбор поема Федерацията по шах. Останалите турнири обаче Салимови заплащат от семейния бюджет, който поддържат с доходи от двата хранителни магазина, които са отворили в Крепча.

В момента малката шахматистка се състезава за клуб "Бургас 64", а неин личен треньор е Живко Жеков. Нургюл усвоява тънкостите на играта от наставника си предимно по скайп. За своята възпитаничка Жеков твърди че е изключително талантливо и същевременно много работливо дете. Според него, Нюргюл има невероятна перспектива за израстване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт