На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Купуваме „голи“ катери и изтребители

Военният министър Николай Ненчев обяви, че правителството „Борисов 2“ е осигурило средства за нови изтребители и катери за армията ни. В бюджета за 2016 г. има заделени по 80 млн. лв. за двата проекта.

Най-добрият вариант е просто да стартират тези проекти, но със сигурност няма да се договаря въоръжение, тъй като то ще оскъпи двойно цената и хората ще скочат, довери експерт от МО. Той даде пример с това, че идеята е да се купят два многоцелеви патрулни катера, за които не се предвижда дори базово въоръжение. Добрите системи за въоръжение на катерите може да достигнат цената на платформите, коментират военни експерти.

В момента в МО са създадени бордове за управление на проекти. До пролетта на следващата година те ще очакват специални комисии да събират оценки и предложения. Желанието на МО е да стартира разсрочено плащане за 10 години, за да може всяка година да се отделят по около 200 млн. лв. за двата проекта.

Проектът за нови плавателни съдове не е нов за МО. В началото на 2005 г. в конкурс на българското военно министерство участваха германските „Люрсен Верфт“ и „Блом и Восс“ – част от „Тисен-Круп“, испанската „Изар“, френската „Армарис“ и холандската „Мерведе“.

Експертите от МО бяха харесали испанската „Изар“. През март 2005 г. за победител по ценова оферта първа бе класирана „Мерведе“. По-късно обаче министерството поиска подобряване на офертите, в резултат на което беше избрана „Армарис“.

Последователно от цена 1 млрд. евро за четири корвети се стигна до 730 млн. лв. После започнаха преговори само за два плавателни съда, а накрая сделката потъна. Тепърва ще се види какви ще са новите оферти на тези големи компании, но със сигурност един плавателен съд не може да бъде на цена под 200 млн. евро – и то без въоръжение.

Същото се отнася и за изтребителите – в цената за тяхното придобиване няма да се включва нито една ракета или бомба. Премиерът Бойко Борисов уговори командира на ВВС ген.-майор Румен Радев да не подава оставка, тъй като се съгласи да бъде избран нов изтребител за армията ни. Финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че ще бъдат намерени пари за 8 изтребителя. Този проект ще възлезе на около 1 млрд. лева, като машините ще бъдат без никакво въоръжение. То се купува и доставя отделно.

Командването на Сухопътните войски вече обяви, че не е редно да се гледа към ВВС и ВМС, тъй като те са „гръбнакът на армията ни“. СВ се нуждаят от нова бронирана машина за пехотата. Армията ни има спешно нужда и от нови радари и ПВО системи. За тях обаче не са предвидени пари нито в бюджета за 2016 г., нито за периода до 2020 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.