Пентагонът плаши Русия с „изненадващо” оръжие

Москва била заплаха за глобалния мир

САЩ променят оперативните си планове, чакат „руска агресия”

Министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър използва годишен форум на военни експерти и политици в Калифорния, за да заплаши Русия с отпор заради „провокациите в морето, въздуха, Космоса и киберпространството”.

„Застрашителното размахване на ядрени оръжия поставя под въпрос волята на руските лидери да поддържат стратегическата стабилност и глобалния мир”, заяви Картър. И обяви, че САЩ променят отбранителната си стратегия спрямо все по-опасната Русия.

„Ние адаптираме оперативните си приоритети, за да можем да се противопоставим на евентуална руска агресия и да намалим уязвимостта на съюзниците ни”, каза шефът на Пентагона. Ставало въпрос за модернизация на американския ядрен арсенал, разработка на ново поколение бойни дронове и на нов бомбардировач с голям обсег на действие. Огромен напредък имало при лазерните оръжия и релсотроните, които можели да изстрелват снаряди със скорост над 7200 км в час.

„Имаме и нови изненадващи оръжия, които обаче не мога да обсъждам публично”, допълни мистериозно Картър.

Той все пак посочи: „Не искаме нова студена, а камо ли гореща война с Русия, не искаме тя да ни е враг, но категорично ще браним интересите и съюзниците си и принципния международен ред!” Този ред се крепял на мирно решаване на спорове, уважаване на суверенитета на държавите и свободна морска навигация.

Картър допусна, че Русия „може и да изиграе конструктивна роля” за край на войната в Сирия. Путин обаче не бил дообмислил целите, които иска да постигне там, защото засега само гасял огъня на екстремизма с бензин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия