На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Шефът на Планинската спасителна служба: Затрупаните край Крушунските не са имали никакъв шанс

Шансовете за оцеляване на затрупаните край Крушунските водопади туристи са били много малки, почти нулеви. Това каза пред „Фокус” Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

По думите му, свлачището в района е било изненадващо, а прогнозирането на подобни ситуации винаги е трудно.

„Прогнозирането на падането на такива скални маси е много трудно. Това изцяло зависи от охраната на парка, стопаните на парка, които могат от време на време да оглеждат района, но въпреки това, наистина е много трудно да се предвиди падането на скални маси”, обясни Маркова.

Той допълни, че два отряда от ПСС са участвали в спасителната операция. „Два отряда от Ловеч с 10 души помагаха на колегите от „Гражданска защита“, а също така и четирима планински спасители с едно спасително куче от Троян. Задачата на кучето беше да потърси и евентуално да намери под развалините пострадалите, но тъй като имаше прекалено много хора в района, затрупването беше много голямо и неговото участие беше сведено до минимум“, каза още Радко Марков.

Той допълни, че операцията е била високорискова, защото над спасителите също е имало големи неоткъснати скални късове. Директорът на ПСС предупреди, че при непосредствена опасност от свлачище туристите, които са забелязали проблема, трябва да предупредят възможно най-бързо останалите от групата. Радко Марков даде и съвети за туризъм в планините през есенния сезон. „Добре е туристите да следят прогнозите за времето, защото са възможни бързи влошавания на условията и застудяване, да са проучили добре маршрутите, да са заредили телефоните си и да са с планинска застраховка”, подчерта Радко Марков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.