Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

Затягат контрола над длъжниците

Двудневен траур за трагедията в Генуа (обзор) 440 евакуирани заради опасност от ново срутване

16 зали за разпит на защитени свидетели

Изпращане на електронни призовки и онлайн издаване на удостоверения за липса на висящи наказателни производства за гражданите. Това са част от мерките за създаване на електронно правителство, които трябва да бъдат реализирани в близките 5 години по националната програма “Цифрова България 2020”. Документът беше публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица.
В действителност и сега от деловодствата на съдилищата изпращат призовки по имейл, но това са единични случаи, по решение на съдията по дадено дело.

Стратегията предвижда още гражданите да правят онлайн справки по движението на прокурорски преписки. Не е ясно обаче дали ще може да се проверява самото съдържание на документа, или просто докъде е стигнала преписката и дали има решение по нея.

В мерките е заложено до 2 години да бъдат оборудвани 10 зали в Специализираната прокуратура и в 6 от затворите, така че в тях да могат да се разпитват чрез дистанционна връзка свидетели с тайна самоличност, служители под прикритие и вещи лица.

За изграждането на Правителствения облак за електронното управление на страната ще са нужни 30 млн. лева. Не е уточнено каква част от финансирането ще бъде осигурено чрез държавния бюджет и каква от други източници. За всяка една от отделните мерки по стратегията се предвижда финансиране или по някоя от оперативните програма на ЕС, или чрез бюджета на съответните ведомства. В стратегията е заложено още и създаване на домейн на кирилица “.бг”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.