16 зали за разпит на защитени свидетели

Изпращане на електронни призовки и онлайн издаване на удостоверения за липса на висящи наказателни производства за гражданите. Това са част от мерките за създаване на електронно правителство, които трябва да бъдат реализирани в близките 5 години по националната програма “Цифрова България 2020”. Документът беше публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица.
В действителност и сега от деловодствата на съдилищата изпращат призовки по имейл, но това са единични случаи, по решение на съдията по дадено дело.

Стратегията предвижда още гражданите да правят онлайн справки по движението на прокурорски преписки. Не е ясно обаче дали ще може да се проверява самото съдържание на документа, или просто докъде е стигнала преписката и дали има решение по нея.

В мерките е заложено до 2 години да бъдат оборудвани 10 зали в Специализираната прокуратура и в 6 от затворите, така че в тях да могат да се разпитват чрез дистанционна връзка свидетели с тайна самоличност, служители под прикритие и вещи лица.

За изграждането на Правителствения облак за електронното управление на страната ще са нужни 30 млн. лева. Не е уточнено каква част от финансирането ще бъде осигурено чрез държавния бюджет и каква от други източници. За всяка една от отделните мерки по стратегията се предвижда финансиране или по някоя от оперативните програма на ЕС, или чрез бюджета на съответните ведомства. В стратегията е заложено още и създаване на домейн на кирилица “.бг”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право