Най-голямата змия в Европа и мечка на Балканите в новия Природонаучен музей в

Най-голямата препарирана змия в Европа и най-голямата мечка на Балканите и бял африкански лъв са сред новите придобивки в Природонаучния музей в Пловдив, който отвори врати в понеделник след двегодишен мащабен ремонт за 2 млн.лв.

Сред основните атракции са терариум, сладководни и морски аквариуми, а в експозицията има 2-метров жив нилски крокодил, октоподи, сепии и отделен аквариум с корали. Специално за откриването на Природонаучния музей Тракийското херпетологично дружество подреди уникална изложба от екзотични животни, включваща редки видове отровни змии и гущери. Сред тях е най-отровната змия в света - континенталният тайпан, която идва за първи път в България. Друга изненада е прословутото чудовище от Гила, по-известно у нас като Аризонски отровен гущер - единият от двата вида отровни гущери, потвърдени официално от науката.

Огромни опашки се извиха в средата на октомври, когато новият 3D-планетариум посрещна първите си посетители и прожекциите в него бяха безплатни. В момента уникалното съоръжение разполага с пет 3D филма на космическа тематика с продължителност между 20 и 30 минути. Новата придобивка позволява на зрителите да направят виртуална разхода до всички планети, комети и астероиди в Слънчевата система.

Входът за възрастни в Природонаучния музей в Пловдив вече ще е 10 лв. Учениците и студентите ще плащат по 7 лв., а за децата от 3 до 7 години цената е 3 лв. Отделно са предвидени и намаления за посещения на групи, съобщи директорът на музея Огнян Тодоров. Той допълни, че до средата на 2016 г. трябва да е готова още една уникална зала с над 500 живи пеперуди в купола на музея.

Коментари

Задължително поле