Започва делото с искане за касиране на вота в Банско

В Административният съд в Благоевград стартира делото с искане за касиране на изборните резултати в Банско. С него започва рално цяла серия от молби за касация на изборите в Петрич, Сандански, Струмяни и Благоевград.

За казуса Банско жалбоподатели са Реформаторския блок, представляван от кандидата за кмет Лазар Захов, и Коалиция "Заедно за община Банско", чийто кандидат бе управлявалият общината от 2003 до 2011 година Александър Краваров.

Те поискаха ръчно броене на бюлетини и графологична експертиза на подписите под протоколите.

Съдът отхвърли искането за ръчно преброяване на бюлетините.

Според жалбите в Банско са открити редица несъответствия между номерата на бюлетините в изборните кутии в секциите и номерата на бюлетините, които се предават от ОИК на СИК с приемо-предавателни протоколи. Установени са несъответствия и между номерата на намерените в кутиите бюлетини и номерата на отрязъците от тях, които СИК поставя в отделни кутии. Има и неправилно отчитане на резултата като цяло вследствие на невярно съдържание на протоколите във всички секции. Делото стартира с разпит на свидетели.

Преправяни и неподписани протоколи, изготвяне на нови протоколи и изборен туризъм опорочиха местните избори в Банско, категоричен е неуспелият кандидат за кмет Александър Краваров. Ние не искаме да спечелим на всяка цена, искаме истината да излезе наяве, коментира той. Предупреди, че ако Административният съд в Благоевград не уважи искането за касиране, ще последва обжалване пред по-горна инстанция, а при нужда и в съдилища извън страната.

В Банско на първи тур спечели кандидатът на ГЕРБ Георги Икономов само с 55 гласа над необходимите му проценти от раз да стане градоначалник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини