Професор ще води 9-партиен парламент в Шумен

Проф.Борислав Беджев е новият председател на местния парламент на Шумен, който в новия мандат събира общински съветници от 9 политически формации. Университетският преподавател заменя на поста друг професор - Георги Колев, който вече е ректор на университета в шумен.

Проф.Беджев от ГЕРБ беше единствена кандидатура. Липсата на втора издигната беше изненада, защото Реформаторите направиха предварителни заявки за поста.

При тайното гласуване с тъмна стаичка и урна проф.Беджев беше избран с 26 гласа от общо 41. Имаше 15 бюлетини без отбелязан вот.

Предшественикът му веднага му връчи ключове, звънец и отчет за направените разходи до месец октомври. В пъстрия парламент на Шумен ГЕРБ има мнозинство от 14 съветници, БСП и Реформаторският блок са с по 7, ДПС е с 5, АБВ, Патриоти за Шумен и НФСБ са с по 2, а Атака и Народен Съюз с по 1.

Преди избора на шеф съветниците положиха клетва, а след тях това стори и новоизбраният кмет на Шумен Любомир Христов/ГЕРБ/. Той получи ключа на града и кметската огърлица от вече бившия градоначалник Красимир Костов/БСП/.

"За мен позицията на кмет е голяма отговорност, дълг и чест. Благодаря на всички, които ми гласуваха доверие, с много труд и работа ще оправдая тяхното доверие, но няма да ни е лесно. Макар и многопартиен състав на общинския съвет, вярвам, че заедно можем да променим Шумен", каза Христов. Минути след 12 часа той влезе в кметския кабинет N207, чиято табелка вече е актуализирана с името му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони