Калфин: Бюджет 2016 показва, че ще има повече от 2 млрд. лв. разходи в сравнение с 2015

Ако погледнете числата в Бюджет 2016 ще видите, че той показва, че ще има малко повече от 2 милиарда лв. разходи в сравнение с тази годна. Това каза в предаването пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„От тези два милиарда, около една четвърт ще отиде в социалната сфера, като по-голямата част от парите ще отиде за пенсии и актуализация на пенсиите”, обясни Калфин и добави, че другите средства отиват в сектор „Сигурност”, където целта е с парите да се повиши качеството на материалния ресурс, с който се работи. По думите му, една част от парите е предвидена за сферата на образованието, където освен повишаване на заплатите на учителите в средния курс, се предвижда и увеличаване на целодневното обучение. Калфин заяви, че това са важни приоритети, но подчерта, че за него е най-важно да бъдат постигнати резултати в сферата на образованието – да има по-малко отпаднали от училище деца и по-високо качество на тези, които си вземат дипломите. На въпрос, свързан новият заем, който се предвижда от правителството да бъде изтеглен Калфин заяви:

„Тези 5 млрд. лв. дълг са част от миналогодишните 16 млрд. лв.” Според вицепремиера дефицитът, който се предвижда в бюджета за следващата година е 2%, а като сума това представлява - 1,08 млрд. лв. По думите му, това е добре, тъй като показва, че дефицитът намалява.

Калфин обясни: „Нямам как да се покрие този дефицит, освен с дълг. Тези средства отиват за погасяване на стар дълг и за покриването на дефицита”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини